vårbukett

 
 
Jag tycker verkligen att det är så otroligt underbart att våren och ljuset är här! Man får så fantastiskt mycket mer energi. Framför allt efter en sån mörk och solfattig vinter som det var här nere. Härliga vår!
 
 
 
 
 

väggmobil av tändstickor

 
Månadens tema i Monthly Makers var tändstickor och det kändes otroligt svårt eftersom jag aldrig har jobbat med materialet och hade verkligen inga uppslag, trots att jag letat efter inspiration på nätet. Men frågorna kvarstod; skulle jag använda stickorna? Eller göra något av askarna? Eller kanske använda elden på nåt fiffigt sätt? Så klurigt..
Efter att jag funderat kring uppgiften i några dagar så märkte jag att tankarna kretsade mycket kring att på något sätt bygga en ram av tändstickor, men jag insåg att jag inte skulle ha tiden för att utforska ett sådant projekt. 
 
 
Så en kväll, utan att ha kommit ett enda steg närmare ett beslut om vad jag skulle göra för något, gick jag ut i garaget för se om jag kunde hitta nåt användbart och fann några avsågade träbitar. 
Min första tanke var att bygga någon form av robotgubbar, men det där med att göra en ram hade rotat sig för djupt;  jag började nämligen lägga tändstickor runt om och på bitarna på olika sätt och så föddes idén till väggmobilen. 
 
 
En enkel konstruktion; först slipa till träbiten. Därefter, med hjälp av en knapp, rita en cirkel och sen måla allt förutom just cirkeln. När färgen torkat limmas tändstickorna på. 
 
 
Från början var det tänkt att jag bara skulle måla alla träbitar vita, men sen drabbades jag nog av vårkänslor för jag bestämde mig för att piffa till det lite med pastellfärger :)
 
 
 
För att kunna foga samman bitarna med varandra satte jag dit en skruv med ögla i varje ända. De är lättare att skruva dit om man först gjort ett hål med en spik. 
 
 
Det behövdes 19 stycken brända tändstickor till varje träbit.
 
 
Med hjälp av en klick trälim satte jag fast stickorna.
 
 
Ett helt gäng med våriga tändstickssolar :)
 
 
För att skapa den distans som behövdes mellan bitarna använde jag mig av de ringar som jag först köpte till min kapsylringslampa, men som inte funkade där. Här blev de helt perfekta :)
 
 
Det var den absolut pilligaste biten och tog en liten stund, men tillslut hade jag fått ihop ett litet 'tåg' och kunde hänga upp den på väggen över köksbordet. 
 
 
 
 
 
Det blev ett härligt vårigt resultat av detta tema tillslut :) Det var en rolig utmaning. 
 
 
 
 
 
 
 
 

fruktstund

 
Även onsdagen bjöd på helt fantastiskt strålande väder så jag spenderade flera timmar i trädgården. Det hela slutade med att jag fick färg i ansiktet och en blåsa i ena handen. Det sist nämda är mindre bra. Kommer nog vara lite i vägen när jag ska jobba imorgon natt... jaja, den tiden den sorgen...
Belönade mig själv med lite läskande annanas efter allt krattande och grävande :) Så otroligt gott! 
 
 
 
 
 
 

självporträtt april 2015

Efter nästan tre timmars trädgårdsarbete i det helt fantastiska vårvädret slog jag mig ner vid köksbordet för att äta en välbehövlig omelett (som faktiskt var riktigt god! Det är inte alltid att jag lyckas få till det...)
Framför mig på bordet råkade kameran stå kvar från någon tidigare fotografering och jag kunde inte låta bli att leka lite och se om det gick att ta bilder med köksfönstret som bakgrund. Osminkad och kanske inte i den mest tilltalande kameravinkeln, men jag tycker att det blir en intressant effekt med motljus. 
 
 
 
 

panta mera...

 
...eller fyll fönsterbrädan av små växthus. 
  
 
Idag tog jag tag i projektet med omplantering, för mina citronträdsplantor hade börjat få det riktigt trångt.
 
 
Det var till och med en liten stickling som tittat fram utanför miniväxthuset :) Och avokadokärnans 'svans' hade blivit så lång att den nådde till botten av glaset. 
 
 
Den första omgången citronplantor satte jag i gamla konservburkar. Vet inte hur det funkar att plantera i dem, men jag tycker det ser så fint ut så jag hoppas det går bra. 
 
 
Den andra omgången satte jag i 'vanliga' krukor.
 
 
Avokadokärnan fick en egen kruka. Av det jag har läst på nätet så ska man egentligen vänta med att plantera den tills dess att det kommit en grodd, men eftersom man kan sätta avokadokärnor direkt i jord istället för i vattenglas som jag gjort, så tänkte jag att det nog funkar om jag har den i ett 'växthus'. 
 
 
Jag vet faktiskt inte om det är meningen att plantorna ska klara sig utan växthusen nu, men jag tycker den här våren har varit lite solfattig och kall hittills så jag valde att sätta en avskuren petflaska över alla krukorna. Lite extra hjälp kan väl inte skada?
 
 
Jag trodde aldrig att det skulle vara så här roligt att hålla på och plantera :) Lyckas jag med det här projektet så kommer jag absolut att fortsätta och prova andra frön och kärnor :)
 
 
 
 
 
 
 
 
 

födelsedagsbakning

 
 
Det står 15 april idag i kalendern. Det innebär att det är min födelsedag :)
Det är dock fortfarande en vanlig arbetsdag, men jag tänkte lyxa till den lite genom att bjuda på en kladdkaka.
Jag fick receptet när jag var i Stockholm sist av Anna. Den hemliga ingrediensen är jordnötssmör. Super enkelt och det blir smaskens gott! 
 
 
Det här behövs:
 
100 g smör
100 g jordnötssmör
3 dl socker
2 ägg
1/2 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
1 1/2 dl vetemjöl
 
Gör så här:
 
Sätt ugnen på 175°. 
Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant.
Smält smöret i en kastrull.
Rör i jordnötssmöret och låt även det smälta.
Tillsätt socker, ägg, kakao, vaniljsocker och salt.
Blanda sist i mjölet. 
Häll smeten i formen och grädda 12-15 min. 
 
 
Servera gärna med en klick grädde och lite salta jordnötter. Trevlig fikastund och ha en fortsatt fin onsdag!
  
  
  
 
 
 
 

dagens frisyr

 
Håret är flätat och jag är redo att bege mig till Malmö för en natts jobb :) Trevlig måndagkväll på er allihop!

grön soppa

 
Jag lagar gärna soppor, dels för att jag tycker det är gott och dels för att de är tacksamma matlådor att ha med till jobbet eftersom det är lätt att värma i micro. Häromdagen testade jag ett nytt recept; 'Vårgrön soppa med ädelost' som jag hittat i tidningen 'Buffé' och den var supergod! :)
   
 
Det här behövs:
 
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
250 g färsk broccoli
200 g frysta gröna ärtor
100 g färsk bladspenat
9 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
1/2 tsk sambal oelek
finrivet skal och färkpressad juice av 1/2 lime
olivolja
salt
 
 Topping:

1 avokado
75 g ädelost
1/2 msk färskpressad limejuice
1/2 dl rostade frön, tex pumpa och solros
 
 
Börja med att skala och hacka lök och vitlök. Hacka broccolibuketterna, skala och finstrimla stjälken (spara det strimlade till toppingen).
 
 
Fräs lök och vitlök i olja i en kastrull. Tillsätt brocccolibuketter, ärter och spenat. Häll i vatten och buljongtärningar. Låt koka ca 5 min. 
Ta från värmen och mixa soppan med stavmixer eller i en blender. Krydda med sambal oelek, limeskal, limejuice och 1/2 tsk salt. 
 
 
Dela, kärna och gröp ur avokadon. Mosa fruktköttet med ost och limejuice. 
 
 
Toppa soppan i tallriken med oströran och strö över broccolistrimlor och frön.
 
Smaklig måltid!
 
 
 
 

tändstickor inspiration

Igår kom månadens tema för Monthly Makers. Temat är 'Tändstickor'
Jag har aldrig gjort nåt med tändstickor och har verkligen ingen koll på detta ämne, därför blev jag helt enkelt tvungen att sätta mig och surfa runt lite för att ta reda på vad man kan skapa för nåt roligt med tändstickor. Det visade sig vara en hel del...
Klicka på bilden för att komma till sidan som jag lånat den från. 
 
 
 
 
Jag märkte ganska snabbt att det jag fann mest intressant var när tändstickorna skapar mönster, vilket egentligen inte alls är så konstigt med tanke på hur förtjust jag är i just mönster...
 
 
 
Några konstnärer som bygger upp verk av tändstickor för att sen sätta eld på dem. Jag tycker det är spännande med konst som förändras. 
 
 
 
Detta är ju inte gjort AV tändstickor, utan konstnären har istället skapat egna, gigantiska tändstickor med huvuden. Riktigt häftigt! :)
 
 
Annars kan man ju rita huvuden på vanliga tändstickor :)
 
 
 
Hus kan man bygga i alla olika storlekar och svårighetsgrader...
 
 
 
Sen finns det ju massor man kan göra med tändsticksaskarna också. 
 
Så efter att från början känt sig som ett stort frågetecken och undrat 'vad 17 gör man av tändstickor', så upplever jag nu att jag har börjat få lite idéer på vad jag ska göra till denna månadsutmaning :)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

kapsylringslampskärm del 3

 
Ja, det här börjar bli en riktig följetong! Det har varit en del motgångar med arbetet att få till den här lampskärmen, men nu har jag äntligen funnit hur jag ska göra :)
Med de ringarna som jag hittade i hobbybutiken här i stan blev det för 'fladdrigt' och 'vingligt', inte alls så som jag ville ha det. Därför gjorde jag ett besök på Panduro i Malmö igår och köpt mindre och mer formbara ringar och nu börjar lampskärmen få den struktur som jag hela tiden tänkt mig att den ska ha. Yeay! 
 
 
 
Men det går långsamt, jag är inte alls flink i fingrarna när det gäller att hantera tängerna och få ringarna på plats där jag vill ha dem. Att komma så långt som jag kommit tog mig två timmar. Så det är några timmars jobb kvar innan jag är klar... 
 

omställning

 
Påskens sista helgdag och även jag är ledig. Dock väldigt trött...
För att kunna somna i kväll har jag sovit minimalt med timmar den gångna natten, eftersom jag ska ställa om till att jobba dag den här veckan, efter flera veckors nattskift. Det varierar hur jobbigt det är att göra den omställningen, men som regel är det lättare nu under det ljusa halvåret, fast jag tror det kommer att kräva sina koppar kaffe idag för att orka med att göra allt som står på min to-do-list... 
Hoppas ni alla får en fin Annandag!
 
 

läst i mars

 
 'Ur kackelackors levnad' Inger Alfvén
 
På en båt i Västindien förverkligar Henrik sin bild av frihet tillsammans med sin fru Eva och deras tre barn. Torsten, som är barndomsvän med Henrik, kommer ner och hälsar på tillsammans med sin flickvän Marianne. Alla fyra får, i vars ett avsnitt i boken, göra sina röster hörda och berätta om det drama som kommer att utspela sig mellan dem.
Jag har läst Inger Alfvén tidigare och jag gillar hennes språk och berättesler om hur våra inte alltid så vackra sidor påverkar människorna omkring oss.
 
* * *
 
 
Jag måste säga att jag är ett stort fan av ljudböcker. Att kunna bli underhållen av härlig historia, medan man lagar mat, åker tåg eller ligger nerbäddad med feber och inte orkar nånting annat, är bara helt oslagbart. Under mars lyssnade jag på två böcker; 
 
 
'Tango för vilsna själar' Lucy Dillon
 
Den före detta proffsdansaren Angelica återvänder till sin barndomsstad för att ta hand om dödsboet efter sin mamma. Hon startar en kvällskurs i sällskapsdans på orten och parallellt med historien om Angelica's liv får man också följa de par, som av olika anledningar, sökt sig till kursen. 
Det är inte den bästa feelgood boken jag läst, men historien är söt och att dansa är ju nåt av det bästa som finns :)
 
 
'Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö' Håkan Nesser
 
Pojkarna Erik och Edmund ska spendera sommarlovet tillsammans med Erik's storebror Henry eftersom papporna måste jobba och deras, på olika sätt, sjuka mammor inte kan se efter dem.  
Redan från början avslöjas att något fruktansvärt ska hända och när Henry inleder ett förhållande med den vackra Ewa, som är fästmö till den kända handbollsspelaren och bråkstaken Berra Albertsson börjar man ana vartåt det barkar...
Jag gillade den här historien, som gav mig lite 'Stand by me'-vibbar när jag lyssnade på den. Det är Håkan Nesser själv läser upp boken och hans röst och sätt att läsa passar verkligen. 
Jag blir nyfiken på filmatiseringen...
 
 
 
 

avokadokärnan

 
Att det snart är dags att plantera om citronträdsplantorna visste jag, för det börjar bli trångt i de där växthusen, men när jag idag dessutom upptäckte att den enda avokadokärnan som har överlevt så här långt har fått en 'svans' var odlingslyckan total :) 
 

Glad Påsk!

 
 
Jag hoppas ni alla har en riktigt fin påsk! Här i Skåne skiner solen och vårkänslorna är på topp :)
 

indiankycklingar

 
 
Påsken är här med allt av ägg, harar och godis som det innebär. Jag har inte överdrivet mycket påskpynt att ställa fram och eftersom jag tyckte att det stora riset kunde behöva få lite sällskap av ett gäng kyckligar så fick jag se till att tillverka dem. 
 
 
Det som behövs är några toarullar, ett gäng fjädrar av olika sort. Några gula papper och ett orange, styvare papper. 
 
 
Mät toarullen och klipp till en bit av det gula pappret som är lagom stor för att kunna klistras på och täcka rullen. Av det oranga pappret gjorde jag sedan en näbb och fäste den med lim. Jag tejpade fast fjädrarna på insidan av rullen. 
 
 
Med svart tuschpenna fick kycklingarna ögon. Klart! 
 
 
 
 
Och påskkycklingarna kunde flytta in i den pom-pom prydda påskrisskogen... ;)
 
 
 
GLAD PÅSK!
 
 
 
 
 
 
 
 

kapsylringslampskärm del 2

 
Igår tog jag mig in till Kristianstad för att köpa en lödkolv. Nu äntligen skulle jag få bli klar med min lampskärm! 
Till min enormt stora besvikelse så fungerade det inte!!!
När jag efter en timmes försök inte lyckats fästa en enda kapsylring på lampskärmen, utan bara skapat en massa tennkulor, svor jag den hittills längsta ramsan med alla fula ord jag kunde komma på, hällde upp ett stort glas vin och tittade på film istället. 
 
MEN
 
Skam den som ger sig. Jag fick ett tips från bloggerskan Alicia, att sätta ihop kapsylerna med ringar. Så efter ett besök i hobbyaffären här i stan idag, så är det vad jag håller på med just nu och det verkar lovande.
Så, fortsättning följer... 
 
 

RSS 2.0