skål i lera

Alltså, nä, det här gick ju inte så bra... :( 
 
Jag hade redan bestämt att jag skulle använda den lufttorkande leran som man kan tillverka själv till månadens tema i Monthly Makers, och min tanke var att jag skulle ha gjort det i helgen, men då blev jag sjuk, så inte förrän igår fanns det ork att ta tag i det här projektet. 
 
Leran var inte svår att tillverka och var lättarbetad. So far so good...
Jag ville så gärna göra skålar och jag ville verkligen prova att göra struktur i leran så det var det jag hade siktet inställt på. 
 
 
Den första skålen tänkte jag skulle ha struktur på insidan, så efter att jag kavlat ut en lagom stor bit tryckte jag med ett ihopknöglat papper på den innan jag måttade en cirkel med skålen och la leran där i. 
 
 
Med hjälp av några löv från trädgården var tanken att skapa struktur på utsidan på den andra skålen. Jag la löven i botten på en skål och den utkavlade leran ovanpå. 
 
 
Så, så här såg det ut innan jag åkte till jobbet i gårkväll. Ser ju lovande ut, eller hur?
 
Men när jag steg upp idag var det bara å inse faktum; den andra skålen hade kavlats ut för tunn och fått en stor spricka. Löven hade dessutom knappt gett någon struktur alls. Så den åkte i soporna. 
Den första skålen hade visserligen också fått en liten spricka, men det kändes 'fixable'. På med lim och ner i skålen igen för att trycka ihop den. 
 
 
 
När limmet torkat skulle jag bara göra sista finishen genom att sandpappra kanten lite...
Men, nähä.
Det var visst mer än den där skålen tålde...
Den föll i bitar. Inte 'fixable' längre... Suck! 
 
 
Tveksamt om jag kommer tillverka egen lufttorkande lera igen. Väljer nog en annan typ av lera nästa gång... 
Men jag skulle verkligen vilja göra mina egna skålar. En med struktur på insidan och en med struktur på utsidan :) Får helt enkelt hamna på min To-do-list :)
 
 

Kommentarer
Postat av: Ida

Naj, vilken otur! :( Men himla fina idéer! Bättre lycka nästa gång :)

Svar: tack! :)
vajb

2015-03-25 @ 23:31:01
URL: http://idreaido.blogg.se
Postat av: Mikaela

Vad använde du för recept? Jag försökte också göra egen lera och ja, den var minst sagt skör... Jag gjorde silkeslera på balsam och majsstärkelse och den var sååå mjuk och fin att arbeta med (kanske lite för mjuk dock), men sen gick det åt skogen :P

Svar: Balsam, det lät intressant... :) I mitt recept var det bikarbonat, majsstärkelse och vatten. Den var lätt att jobba med men blev porös när den torkat. Inte hård och hållbar som man förväntar sig av lera... Kommer nog inte prova det igen. Blir annan typ av lera nästa gång :)
vajb

2015-03-26 @ 02:14:09
URL: http://bympv.blogg.se/
Postat av: Borgmästaren

Synd när du hade så fina idéer och jobbat så mycket. Tror det hade blivit toppen om leran bara gjort vad den skulle.

Svar: Tack! :)
vajb

2015-03-26 @ 06:14:25
Postat av: lekfulltmedkatarina.blogspot.se

Du kom iaf så långt som att du fick till en lera och inte klister med klimp :-) Kul idé att trycka ett hopknöglat papper mot insidan. Om.du vill ha struktur på utsidan av löv så kan du lägga dem ovanpå den nästan helt färdigutkavlade leran och kavla lite, då får du lövavtryck vilket jag själv gillar att göra. Vet inte hur det är medden leran du använde men keramiklera spricker ofta om den intekan glida i underlaget när den torkar, jag brukar därför lägga plastfolie i skålarna och leran ovanpå. Kavlar man ut på plastfolie så kan man också få mönster. Ska du försöka igen? Vore kul att se för grundideérna verkar lovande.

Svar: Åh, va många bra tips! Tack! :) Jo jag provar nog igen. Vill verkligen göra små skålar :) Men det kommer garanterat bli med en annan typ av lera :)
vajb

2015-03-26 @ 07:19:30
Postat av: Stina - Tillvaron.se

Nej men vad tråkigt att det sprack på slutet! Såg ut att bli en superfin skål annars ju :)

Svar: Tack! :)
vajb

2015-03-26 @ 07:44:38
URL: http://tillvaron.se/stina
Postat av: Alicia

Alltså jag tycker det är så märkligt att alla misslyckats med sin hemgjorda lera (förutom de som gjort trolldeg tydligen!). Vad ÄR det som blir fel liksom? Jag har aldrig provat det här själv och det enda jag kan tänka är att leran torkar för snabbt. Jobbar en i sten- eller lergods är det ju superviktigt att täcka över leran med plast och låta den torka långsamt för att den inte ska spricka. Men jag vet inte, internet kanske också bara är fullt av tips från folk som delat varandras recept utan att prova själva :/ I alla fall otroligt lärorikt (men jag är glad att jag själv slapp ta smällen). Och dina skålar såg hemskt fina ut innan de brast! Hoppas du kan göra dem i någon annan lera i framtiden :)

Svar: Jag tror också att det kan vara så att den torkar för snabbt, plus att det kändes som att den blev porös istället för hård när den torkat. I alla fall min. Vill gärna göra nåt i lera nån mer gång, men det kommer definitivt att bli en annan typ av lera :)
vajb

2015-03-26 @ 10:05:23
URL: http://aliciasivert.blogspot.se/
Postat av: Jessica

MEN vad synd! Tror att det hade kunnat bli magiskt fint, kanske testa göra samma med lufttorkande lera? Det verkar ha hållt för många andra!

Svar: Kommer nog nån dag att göra skålar i någon annan typ av lera :)
vajb

2015-03-26 @ 10:15:52
URL: http://jessicaandersdotter.se/blogg
Postat av: Silje

Veldig dumt at leira sprakk, men jeg tror dette kunne ha blitt noen kjempefine skåler. For blader og blomster er en fin måte å lage mønster på, så idéen din synes jeg var veldig fin :)

Svar: Tack! :)
vajb

2015-03-26 @ 11:55:38
URL: http://siljehusmor.blogspot.no
Postat av: Anna María

Så synd! Skålarna såg ju ut att bli jättefina. Bra att du delar med dig av det ändå, trots missödet.

Svar: :)
vajb

2015-03-30 @ 15:28:04
URL: http://annamarialarsson.se/blogg

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0