smycken

 
Det var alldeles för längesen jag och min symaskin hade en dejt. Det har varit en massa annat som jag har tillåtit få uppta min tid. Måste ändra på det... 
 
 
 
Om man googlar 'sewing jewelry' hittar man en massa roligt att som textilnörd smycka sig med :)
 
 
 
 

godisburk

 
En enkel och uppskattad gå-bort-present att göra själv i dessa juldagar när släkt och vänner ska besökas. 
 
 
Man tar bort etiketten från en lagom stor glasburk och målar/sprayar locket i en lämplig färg. Vimpelbandet skapas av tidningsbilder och papperssnöre och knyts runt burken. Fyll sen burken med något gott, jag valde godis som gick i rött och grönt. En god jul hälsning på locket och det är klart! 
Ha fortsatt trevlig helg!
 
 
 

julpyssel

 
På den fina inredningsbloggen Svart, vitt och rött fanns bilder och beskrivning på enkla och snygga granar i papper att göra själv. Jag var tvungen att testa. Eftersom jag började pynta mina granar tog det lite längre tid, men fick ändå ihop en mindre skog på en kväll :)
 
 
Jag gjorde först en klassisk gran med grenar där jag lekte med glitter och min hjärtformade hålslagare. Kom fram till att det snyggaste är nog ändå utan pynt, men det gav mig en idén till en annan variant...
 
 
Alla dessa hjärtan som blir över när man gör hål i papper borde ju kunna användas till att pynta granarna med, tänkte jag, och för att få så mycket yta som möjligt att klistra hjärtan på så jag skippade grenarna och gjorde bara enkla konformade granar istället. Pilligt men roligt :)

julstämning

 
Det regnar. Precis som det har gjort varje dag den senaste tiden. Inte en väderlek som ger någon julstämning överhuvudtaget. För att råda bot på det kryper jag upp i soffan med lite klassisk julsagor :)

Den lyckliga vinnaren är....

 
 
Tack till alla som deltog i tävlingen och stort GRATTIS Anna som blev den lyckliga vinnaren i dragningen! Tavla nr 6 kommer att skickas till dig! 

pyntad dörr

 
Det sitter en spik i min ytterdörr sen tidigare och därför tyckte jag att det borde utnyttjas till att hänga julpynt på. Har i flera butiker sett pyntade hjärtan och tänkt att det borde inte vara så svårt att göra själv. 
 
 
 
Jag ritade upp och sågade ut ett hjärta från en träskiva jag fann i garaget. Efter att ha filat till kanterna målade jag hjärtat vitt. 

 
Sen var det bara att leta fram sånt som jag ville pynta med. En av enarna på tomten fick bistå med lite grenar. 
 
 
Med hjälp av häftpistol fick jag dit enriset och satte sen två olika band över. På hjärtats ena sida klistrade och spikade jag fast pärlor. 
 
 
På andra sidan limmade jag fast knappar. Var ju ett måste eftersom det känns som årets julpyntsgrej ;)
 
 
God Jul är skrivet med bokstavs'gnuggisar' som jag hittat i en pysselbutik. När jag var nöjd med framsidan gjorde jag en upphängningsanordning på baksidan med hjälp av två spik och lite stålstråd och satte upp den på ytterdörren. 
 
 
I garaget fann jag även en gammal julgransbelysning för utomhus som den gamla ägaren lämnat kvar. Det finns ju inget som säger att de måste sitta på en gran så jag satte dem runt ytterdörren istället :)
 
 
 
 
 

julkortsförvaring

 
När nu julkorten kommer börja trilla in så vill man ju ha en fin och fiffig plats att förvara och visa upp dem på. Detta träd hittade jag på bloggen eighteen25 bland många andra roliga idéer. Vilken är din favorit? Eller har du någon annan smart förvaring av de julkort du får?

sagan om ringen

 
För många år sedan gav jag mig på att läsa trilogin 'Sagan om ringen', men gav upp för det var så många karaktärer inblandade i historien och tillslut blev allt bara snurrigt och jag visste inte vem som var vem. När jag nu åter gav böckerna en chans så valde jag istället att lyssna på dem och för min del nog var enda sättet att ta mig igenom denna gigantiska berättelse. 
Vilket kan tyckas konstigt med tanke på att jag verkligen gillar sagor och fantasifulla äventyr som är fyllda med underbart underliga karaktärer, men i dessa böcker är det alldeles för mycket fokus på deras resa, hur de tar sig fram och landskapen som de färdas igenom, och för mig blir det långtråkigt. Alla händelser där emellan är ju fantastikst underhållande, även Tolkiens språk inte är det mest tilltalande.
Det är roligt att ha läst dem, men personligen tycker jag de är lite överskattade. 
 
 
 

 
 
 

bloggen fyller år

 
Det är idag 7 år sedan jag startade den här bloggen!
 
På den tiden var undertiteln 'en danskfödd skånska bosatt i stockholm' men det är numera inte passande eftersom jag inte längre bor i huvudstaden utan har flyttat tillbaka till Skåne. 
Bloggen har också sen dess fått ett 'ansiktslyft' utseendemässigt och innehållet är inriktat på inspiration och mitt skapande istället för att allmänt berätta om min liv. 
 
Under åren har jag också försökt mig på att dra igång andra bloggar, som min bokblogg till exempel, men tiden räcker inte till hur mycket vilja och ambition jag än har. 
 
Jag vill rikta ett stort tack och mycket kärlek till alla er trogna som följer och har följt mina ord genom åren genom att lotta ut en av mina tavlor. För att delta i tävlingen lämnar du en kommentar senast på fredag, den 19 december, med ditt namn och vilken av bilderna du skulle vilja ha om du vinner. Ramen ingår.
Här nedanför finns de numrerade och de bilderna går att klicka på för att se större. Lycka till och hoppas att ni vill hänga med på 7 år till! :)
 
1)  2) 
3) 4) 
5) 6)
 
 

3e advent

 

lucia

 
 
Hoppas att ni alla får en riktigt fin lucia! Med varma hälsningar från ett blåsigt Skåne, där min stora lycka är att mina tåg går som dom ska trots den rådande väder leken :)

julkort klara

 
 
Så där! Nu är dom klara :) Återstår att skriva adresser på kuverten och sen är det bara lägga på lådan. 
 

julkortsverkstad

 

beställd tavla

 
För ett bra tag sedan gav min bror mig detta material som han samlat på sig när han var i USA och jobbade med valkampanjen. Han bad mig göra en tavla. Ett collage. Men inte bara sätta ihop det utan riva och klippa och klistra, så som jag gärna gör när jag 'bygger' bilder. 
 
 
Jag ansåg att bilden skulle bli lite platt med bara vit bakgrund och därför började jag med att göra en amerikansk flagga av silkespapper och utstansade stjärnor. 
 
 
Ramen, som behövde vara så stor som 50x70 cm för att allt skulle få plats på ett tillfredsställande sätt, köpte jag på Granit.  Och stjärnstansen fann jag på ICA Maxi i ett juligt 3-pack
 
 
Att riva sönder saker är en ganska definitiv handling, det finns ingen återvändo, blir det fel så är det kört. I vanliga fall när jag gör detta så är det tidningsbilder som jag demolerar och om resultatet inte blir som jag tänkt mig så letar jag bara fram en ny bild. Det alternativet hade jag inte att tillgå när jag nu skulle ge mig på detta historiska material. Det var lite ångestfyllt att börja 'förstöra' det, men det var ju enligt min brors önskemål. 
 
 
Efter att ha lagt till en USA karta som jag snodde från en gammal kartbok, så fick jag ihop en bild som jag var nöjd med och som jag hoppades att min bror också skulle bli. 
 
 
Det färdiga och inramade resultatet får jag njuta av tills dess att han kommer och hämtar den i början på nästa år :) 
 
 
 

2a advent

 
Ovanför kökbordet hänger en mobil med garntomtar som min mammas morfar gjort en gång i tiden. 
 
 

lästips

 
 
 
 
Jag tycker om när det uppstår oväntade röda trådar mellan böcker :)
I somras läste jag 'Galileis dotter' av Dava Sobel. En fantastisk levnadsteckning av den store vetenskapsmannen Galileo Galilei med utgångspunkt från den brevväxling han hade med sin äldsta dotter; nunnan Maria Celeste. Otroligt intressant och läsvärd!
Idag avslutade jag boken 'Artemisias passion' av Susan Vreeland som handlar om konstnärinnan Artemisia Gentileschi, hennes liv och kamp om att få vara självförsörjande konstnär, trots att hon är kvinna. 
Under en period av sitt liv bor hon i Florens och där träffar hon Galilei på en tillställning hos den inflytelserika familjen Medici. Vänskap uppstår mellan dessa två banbrytande personer och de håller kontakten brevledes i ett Italien, som i början av 1600-talet, härjades av både pest och kyrklig tyranni. 
Rekommenderar båda varmt!
 
 

önskningar

 
 
Vad önskar ni er i julklapp? Min lista är inte särskilt lång men några små roliga och praktiska saker som skulle förgylla min vardag har jag hittat. Annars uppskattar jag mest överraskningar :)
 
1. Smart förvaring för presentpapper och snören från Clas Ohlson.
 
2. Mina knivar börjar bli väldigt slöa och det gör matlagningen ännu tråkigare, så en knivslip vore bra.
 
3. För att undvika det faktum att kläderna hamnar överallt, som det nu är, så har jag kommit fram till att jag behöver en betjänt i sovrummet. 
 
4. På Granit finns denna fina knäckebrödslåda. 
 
5. Det pocketfodral jag haft hittills är så välanvänt att det håller på att gå sönder och jag skulle verkligen behöva ett nytt. Tyvärr finns det inte så många fina på marknaden, men på Babyfrog.se fann jag i alla fall dessa som jag gillade. 
 
 

julkort med knappar

 
 
I mitt letande efter göra-julkort-inspiration så fann jag det här på Panduro-bloggen och med mitt gigantiska knappförråd, som jag skrivit om tidigare, så kändes det som den rätta varianten för mig att göra  :) Återkommer med resultatet. 
 

julkort

Om man, som jag, tänkt sig att göra sina egna julkort så börjar det bli hög tid att sätta igång för den 16e ska de ligga på lådan för att komma fram innan julafton.
Jag har gjort många olika varianter på julkort genom åren, men hade ingen bra idé på vad jag skulle hitta på den här gången. Som tur är finns det mycket inspriration på nätet :)
  
 
Att brodera kort är ju en variant. Mönster på olika pappersbroderade kort hittar du här.
  
 
Men vem har sagt att julkort måste vara i papper? Det finns en uppsjö med textila varianter. Tillexempel här. Eller här. 
  
 
Oftast har det för min del varit att jag klippt och klistrat och det finns väl lika många varianter på det som det finns julkort i världen. Till dessa finns en enkel och tydlig beskrivning. Och här finns fler.
 
 
 
 
 

pyntat

 
 
Med 1a advent avslutades november och vi har idag klivit in i december. Julen närmar sig med stormsteg. Även om det har blivit kallt ute så är det fortfarande barmark och någon julkänsla har inte smugit sig på mig än. Hur är det med er? Har ni börjat få julstämning? 
Men jag uppskattar hur som helst mycket att få tända stjärnan i fönstret för att skingra mörkret en aning :)
 
 

RSS 2.0