pågående

 
En liten sneak peek på mitt pågående textila projekt. Det är fantastiskt roligt att se det växa fram, även om det inte går så väldigt snabbt...

tvättpåse

 
Som sagt så närmar sig resan till Barcelona. Jag har redan ställt fram resväskan och börjat lägga ner saker efter hand som jag kommer på att de ska med. 
En smart grej att ha i sin packning är en enkelt sydd tygpåse att lägga smutstvätten i. Ett miljövänligt alternativ till den plastpåse som underkläderna alltid annars hamnar i. 
 
 
Det som behövs är ett lagom stort stycke tyg, bomullsband, 'stryka-på-band' och tråd.
Jag gjorde min påse av en bit gammalt lakan som jag hade liggandes och klippte den 100 x 42 cm stor, inkl sömsmån. 
Av 'stryka-på-bandet' skapade jag bokstäver och strök fast på ena halvan av tygbiten. Istället för att välja vanlig sick-sack för att fästa bokstäverna (så att det inte lossnar i tvätten) så använde jag mig av en av symaskinens dekorationssömmar :) 
 
 
Därefter sick-sackade jag långsidorna, vek på hälften och sydde ihop sidorna räta mot räta. Jag lämnade dock 8 cm i överkanten på varje sida och sydde en raksöm runt för att fästa ner sömsmånen. På det sättet fick jag ett sprund på varje sida. Dessa skulle bli en kanal genom att jag först vek ner 1 cm och sen en vikning vid halva sprundet. En raksöm senare var kanalen klar.  
 
 
Av bomullsbandet klippte jag två bitar ca 130 cm långa och drog igenom kanalen med hjälp av en säkerhetsnål. De syddes sen ihop genom att vika en cm i varje ända som hakas i varandra. Det finns säkert andra smarta sätt att sy ihop banden, men jag tycker det här är ett enkelt sätt för att undvika att få ändar som kan fransa sig. 
 
 
Och påsen är klar! Den stängs genom att dra i vars ett band på vars en sida. 
 
 
Och jag börjar bli mer och mer redo för mitt Spanien äventyr ;)
 
Det här blir mitt bidrag till Monthly Makers den här månaden. Tanken var något helt annat, men det projektet har bara kommit halvvägs så det får bli ett eget inlägg istället sen när det är färdigt :)
 
 
 
 
 
 
 
 

solhattar

 
I fyra dagar var det strålande väder varje morgon medan jag gjorde mig iordning för att åka till jobbet. Jag har jobbat dagpass, vilket innebär att jag åker hemifrån vid halv elva på förmiddagen och kommer hem ungefär halv tio på kvällen. Med andra ord finns det minimalt med tid för att njuta av det vackra vädret. 
Idag, när jag var ledig, väcktes jag av att det ösregnade. Asså, hur schysst var det?
 
 
Men jag ska inte klaga, jag har två nattpass kvar sen är det semester :) Äntligen! 
Så med regnet utanför fönstret så körde jag lite Barcelona-pep genom att leta fram mina solhattar. De har ju inte direkt kommit till användning tidigare i sommar...
Keps är egentligen ingen favorit men den här från Puma gillar jag skarpt. 
 
 
Jag älskar verkligen sol och värme men eftersom jag lider av migrän så behöver jag ibland använda både hatt och solglasögon för att inte bli sängliggande med huvudvärk efter en hel dag ute i solen. 
Det här är min absoluta favorit som hängt med många år och trots att den är lite urtvättad i färgen så hoppas jag den står ut länge till. 
 
 
Safarihatten fyndades på HM för några år sedan. Det syns inte på bilden, men på sidan finns en liten ficka. En liten rolig detalj som ännu inte har kommit till användning ;)
 
 
 
Den här vita är ett loppisfynd sen långt tillbaka. Hur fin är inte den? Enda nackdelen är att den inte stannar kvar på huvudet när det blåser...
 
En gång i tiden var samlingen hattar betydligt större, men det här är vad som återstår efter min stora utrensning för några år sedan. Och egentligen gör det inte så mycket för det var ändå det här jag verkligen använde. Men vem vet, kanske följer det med någon ny läckerhet hem från Spanien? 
 
 
 
 
 

ikea

 
 
IKEA katalogen trillade ner i lådan för ett par dagar sedan och det är alltid roligt och inspirerande att sitta och bläddra igenom. Där är några saker som gärna hade fått flytta hem till mig. 
 
1. Rullvagnen RÅSKOG i den där grönturkosa färgen hade passat in och varit praktisk att ha i mitt kök. 
 
2. Jag gillar att det kommer så mycket sängkläder i linne nu, det är ett så bra material till det ändamålet. IKEA's variant heter LINBLOMMA. 
 
3. Jag kryper ofta upp i soffan med datorn i knät och det blir väldigt varmt om benen så jag har börjat se mig om efter ett laptopstöd och jag gillar BYLLAN i den här gråa färgen.
 
4. Hela ÖNSKEDRÖM kollektionen med mönster från Olle Eksell's produktion är bara helt underbar, som glasunderläggen till exempel. Hur glad blir man inte av de där fåglarna? :) Ser även fram emot att läsa boken 'Olle Eksell - Javisst!'. Alltid roligt att lära sig mer om konstnärer :)
 
5. Lådor kan man inte få för många av och jag blev väldigt förtjust i KNAGGLIG. Några sånna skulle jag gärna vilja ha. Framför allt två stycken av den större modellen som skulle passa till ett projekt i sovrummet...
 
Vilka är dina IKEA favoriter?
 

fönsterrenovering

 
Jag har de senaste dagarna fått hjälp med att renovera fönsterna, vilket behövdes. Där var nåt av dem som hade haft att svårt att överleva vintern. Men nu är alla fräscha, fina och redo för höstrusket.
Men låt oss inte prata om sånna tråkigheter! Först ska vi ut och njuta av det underbart härliga sommarvädret som äntligen har gjort oss äran :)
 

göra egen växtnäring

 
 
Jag har på flera ställen läst att man kan göra egen växtnäring av nässlor och det är verkligen hur enkelt som helst;
Plocka ett gäng nässlor (använd handskar). Ta bort blommorna om de har hunnit börja blomma. Lägg resten i en skål eller balja och fyll upp med kokande vatten. Täck över med lock, folie eller dylikt och låt stå och dra i tre dagar.  
Sila därefter bort nässlorna och häll upp vätskan på flaskor. Tada! Närproducerad, miljövänlig och kemikaliefri växtnäring till hela vintern :) Tänk på att det ska spädas med vatten innan användning. 
 
 
 
 

sittpuff

 
Jag har fått för mig att jag skulle vilja ha några sittpuffar hemma och i mitt sökande på nätet över idéer hur man på bästa sätt tillverkar en själv så hittade jag det här förslaget. Jätteroligt ju! :) Nån som har ett gammalt bildäck de vill bli av med kanske?

kantarellpasta

 
Sandra Beijer hade lagt ut på sin blogg ett recept på kantarellpasta som jag bara tvungen att testa. Jag följde receptet med den enda skillnaden att jag bytte vanlig pasta mot bönpasta och crème fraiche mot solhavre matlagningsbas eftersom jag ville göra den laktos- och glutenfri.
Det blev helt fantastiskt gott! :) Ett recept som jag verkligen kan rekommendera i dessa svamptider. 
 
 
 
 

allergi

 
Jag har sedan barnsben lidit av någon form av allergi. Jag har nyst i tid och otid. Flera pricktest och blodprover har tagits genom åren utan att någon läkare har kunnat ge mig ett besked om vad det egentligen är jag reagerar på. Det närmaste en förklaring jag fick en gång var att jag har 'känsliga slemhinnor' och så skrev den läkaren ut recept på nässpray, tabletter, ögondroppar och astmaspray.
Eh, va? Ska jag proppa mig full med medicin mot nånting som jag inte ens vet vad det är? Inte en chans! Det skulle bara leda till ett försämrat immunförsvar och i förlängningen ett behov av starkare mediciner. Då anser jag det är bättre att stå ut med nysattackerna. 
För egen del är det enda jag har kommit fram till att i mitten av sommaren så eskalerar det lite, framför allt om det är en varm och torr sommar. Så det är nånting som blommar då som gör det lite värre, men annars är det ett konstant nysande året om, både inom- och utomhus. 
 
 
Eftersom jag inte har kunnat utesluta miljömässiga omständigheter så har jag börjat fundera på om det är relaterat till kosten, även om man förknippar matallergi mer med utslag och klåda än med nysningar. Men till exempel så märker jag förbättringar när jag håller kosten helt sockerfri. 
När jag fick läsa den här artikeln om att genom utesluta produkter som innehöll konstgjord citronsyra så försvann allergiska reaktioner helt, så blev jag oerhört nyfiken. Jag kände att jag måste ta reda på hur mycket av de varor jag använder i min matlagning som innehåller detta ämne med beteckningen E330. 
 
 
Som det sägs i artikeln så finns det i nuläget inga vetenskapliga bevis, och man kan väl tänka sig att läkemedelsföretagen som tillverkar allergimediciner inte direkt skulle börja hoppa jämfota av glädje om det visade sig finnas en så 'enkel' lösning, med tanke på det ständigt ökande antalet personer som lider av allergier. Jag menar, tänk bara hur mycket de skulle ha tjänat på mig om jag lyssnat på den där läkaren som så villigt skrev ut 4 olika recept på mediciner som jag skulle ta mer eller mindre dagligen. 
 
 
Jag har även från andra håll hört talas om personer som har testat att utesluta produkter med citronsyra och på det sättet blivit fria från besvär och för min egen del så anser jag inte att jag har något att förlora på att se om det skulle ge nån effekt på mig. Ingen skulle vara gladare än jag om jag blev symptomfri :)
 

(bliderna i inlägget är från förra sommarens resa till Finland)

tidigare textila verk

Med anledning av månadstemat 'Textil' hos Monthly Makers har jag tittat igenom vilka textila projekt jag har bloggat om tidigare och här kommer en liten sammanställning. Klicka på bilderna för att komma till de ursprungliga inläggen. 
 
 
Till mina tre brorsbarn har jag sytt vars en babyfilt i lapptäcksteknik. Det var otroligt roliga projekt och att sy lapptäcken är nog det jag saknar mest nu när min symaskin fått mindre tid till förmån för andra grejer. 
 
 
Under sommaren 2011 skapade jag ett gäng tröjor och sålde via bloggen. Det blev totalt 11 stycken uppdelade på 3 olika teman; Fåglar, Fika och Fiskar. 
 
 
Till fönstret i vardagsrummet har jag sytt vimplar. 
 
 
Förra sommaren sydde jag ett helt gäng med små lavendelpåsar att lägga i garderoben. 
 
 
På ena sidan av sängen står en lampa med en skärm som jag pimpat med ett härligt blommigt vintagetyg. Det finns en lampfot som ska stå på andra sidan av sängen, men jag har ännu inte hittat ett tyg som fallit mig i smaken att klä den skärmen med. 
 
 
Till årets nationaldag gjorde jag ett pom-pom hjärta av garnbollar och en stålgalge. 
 
 
Och slutligen; till månadstemat 'Mönster' sydde jag denna fiskkudde. 
 
Ja det är en del av allt det jag har gjort i detta underbara material, textil. Love it! <3 
 

självporträtt aug 2015

  
En trött tjej som längtar efter semester ;)
Att ställa om från nattjobb till dagtid är ibland väldigt jobbigt. Vissa gånger går det hur smidigt som helst för mig, men andra gånger så vill kroppen verkligen inte sova på natten. Så är det den här vändan. Det är oerhört svårt att kliva upp ur sängen och komma i tid till jobbet. Det fina vädret till trots...
 
 

tema textil

Bild lånad från nätet.
 
Jag blev helt till mig när jag upptäckte att temat för månaden hos Monthly Makers är textil! Det är ju 'mitt' material. Det är det jag använder och utrycker mig mest med.
På grund av detta kommer jag säkert drabbas av total prestationsångest. Hahaha! Skulle vara så typiskt mig ;)

läst i juli

 
Förra månaden läste jag böcker med 'somriga omslag' och jag fortsätter med temaläsning. Den här månaden blev tjejernas månad. Gemensamt var att titlarna på ett eller annat sätt skulle anspela på flickor eller kvinnor. Det blev en härlig blandning av allt möjligt :) I läst ordning:
 
 
'Gone girl' av Gillian Flynn
 
Amy Dunne försvinner från hemmet på hennes femte bröllopsdag. Maken Nick blir genast huvudmisstänkt. 
Parallellt med att man får följa sökandet efter Amy så får man glimtar ur hennes dagbok, där hon berättar om sitt livet tillsammans med Nick. 
Jag gillar berättelser som har en twist, men med den här boken så är det inte bara historien som är twistad utan även alla karaktärerna. Jag har full förståelse att den har legat högt och länge på topplistorna, för även om jag inte är riktigt säker på att jag tycker om boken, så påverkade den mig. Den kan fortfarande dyka upp i mina tankar, bara på grund av sin absurditet. 
 
 
'Drottningen vänder blad' av Alan Bennett
 
Det börjar med att drottningen en dag upptäcker att en bokbuss stannar vid slottets baksida varje onsdag och kanske mer av artighet än intresse lånar hon en bok. 
Detta är en fantastiskt söt bok om läsande och hur det kan påverka oss. 
 
 
'Britt-Marie var här' av Fredrik Backman
 
Britt-Marie söker jobb. Hon har lämnat sin man eftersom han varit otrogen och nu måste hon, efter alla år som hemmafru, hitta ett arbete. Hon hamnar i det lilla samhället Borg, som fastighetskötare på den nedläggningshotade fritidsgården. Det är ett samhälle som kommer att påverkas av Britt-Marie's närvaro lika mycket som det påverkar henne. 
Den här boken är bara så fantastiskt underbar! Jag har tidigare läst 'En man som heter Ove' och gillade den väldigt mycket, men 'Britt-Marie var här' är, enligt mig, snäppet bättre. 
Jag kan verkligen rekommendera den som ljudbok! En fanastisk uppläsning som fick mig att skratta rakt ut vid flera tillfällen.
 
 'När Ellen ville ha barn' av Laura Zigman
 
Ellen's biologiska klocka har börjat ticka väldigt högt efter att hennes syster har fått barn, men mannen som hon har en relation med är inte intresserad av att skaffa barn. Det lämnar Ellen med ett dilemma...
Jag hade förväntat mig att tycka bättre om boken än jag gjorde. Det är en söt historia och man drar på smilbanden ibland, men inte alls så bra eller rolig som jag trodde att den skulle vara.
 
'Onda flickor' av Alex Marwood
 
Kirsty Lindsay och Amber Gordon möts av en slump när det sker en serie mord i den lilla stad där Amber bor och som Kirsty, som journalist, besöker för att föja och skriva om händelserna. 
Kirsty och Amber dömdes till mord när de var barn och har fått nya identiteter. 
De båda berättelserna, den nutida och vad som hände den där dagen när de var barn, löper parallellt och jag brukar gilla den här typen av historier, men 'Onda flickor' når inte ända fram. Det kan vara språket som inte tilltalar mig, eller kanske uppläsningen. Jag lyssnade på den som ljudbok och kanske att den hade varit bättre som 'vanlig' bok...
 
'Laura. The life of Laura Ingalls Wilder' av Donald Zochert
 
Som jag skrev om här, så älskade jag 'Lilla huset på prärien' när jag var liten, både böckerna och tv-serien. 
Att läsa om Laura Ingalls Wilder's liv var väldigt intressant, speciellt den senare delen, livet som vuxen, som hon inte berättar om i böckerna. 

fläta matta av gamla t-shirts

 
Som jag skrev här så har jag skaffat material till ett nytt projekt. Det jag köpte var ett gäng t-shirts för en billig peng och det jag ska göra är en sådan här matta.
Så just nu klipps det remsor för glatta livet :) Fortsättning följer...
Ha en fantastisk lördag allihop!
 
 
 

vajb's rödbetssallad med getost

 
När det för några dagar sedan serverades rödbetssallad med getost och valnötter på jobbet så tänkte jag att 'det där måste jag testa att göra'. Det är ju så galet gott!
Jag begav mig ut på nätet för att hitta ett recept, men jag hittade inget som var till belåtenhet så jag knåpade ihop ett eget. Vid de få tillfällen då jag tidigare har freestylat med mat har det oftst slutat med en smaklös katastrof, men den här gången blev det riktigt lyckat! :) Jag känner mig så stolt! 
 
 
Det här behövs för ca 3 port:
 
7-8 st färska rödbetor
1 pkt getost (180 g)
150 g blandad sallad
150 g sockerärtor
1/2 - 1 rödlök
1-2 äpplen
en stor näve valnötter
vit quinoa
 
Dressing:
 
5 msk olivolja
1 msk vitvinsvinäger
2 msk honung
1 tsk dijongsenap
salt och peppar
 
Gör så här:
 
Börja med att koka rödbetorna. Jag skalade dem innan och delade i fjärdedelar för att det skulle gå lite fortare. Koka även 2-3 port quinoa enligt beskrivning på förpackningen. 
Skölj salladen och sockerärtorna och fördela på tallrikarna. Dela äpplet i lagom stora bitar, hacka/skiva rödlöken, hacka eventuellt valnötterna grovt. Strö allt över salladen. Tillsist smula osten över. 
Rör ihop dressingen. 
Lägg upp de kokta rödbetorna och quinoan bredvid på tallrikarna. 
 
 
Smaklig måltid!
 

målarbok

 
När jag kom hem från jobbet häromdagen så låg den här fina presenten till mig i brevlådan. Asså, hur rätt är inte det här? En målarbok för vuxna med ugglemönster :) Hahaha! Helt underbart! 
 
 
Jag tror dock att jag kommer lägga undan den ett litet tag. Känns som en perfekt sysselsättning en ruskig höstkväll tillsammans med en stor kopp te. Eller vad tror ni?
 
 
Den fina gröna prydnadsugglan är också en present. Hela min bekantskapskrets ser till att mitt hem fylls med ugglor :) Tack!
 

RSS 2.0