ett steg närmare

 
Det är sista dagen i januari. Ännu en vintermånad är avklarad. Yesssss! Bara en kvar att beta av sen har vi våren här! :)
Solen har verkligen tagit semester denna vinter och bara visat sig i korta glimtar. Hoppas den vilat upp sig ordentligt och kommer tillbaka och närvarar med sin fulla prakt hela våren och sommaren :)
 

skugga

 
En kväll när jag reste mig från soffan för att gå och hämta nåt och dricka så var lampan riktad så att min skugga föll på väggen. Kameran åkte fram. Tvungen att se om jag kunde få den på bild :) Det var inte helt lätt...
 
 
 
 

papperslampor

När jag satt och läste om allt det otroligt fina alla, som har hakat på Monthly Makers utmaning, har gjort på temat 'Papper' så lärde jag mig att man kan göra lampskärmar av pappersfjädrar. Och jag går ju alltid igång när det handlar om att göra lampskärmar... ;)
 
 Bilden från Pinterest.
 
Alla tips på hur man gör en sån här innebär att man ska ha en rislampa som grund, så jag får återkomma när jag har en sån... 
 
Bilden från Grey House Harbor.
 
Skulle behovet av att göra något med pappersfjädrar bli för stor så kan jag ju alltid göra en girlang medans jag väntar på att en rislampa ska hitta hem till mig. Det finns en grym tutorial på bloggen Grey House Harbor.
 
Bilden från bloggen Inspirami.
 
Eller så testar jag att göra den här otroligt coola lampan som  Monthly Makersbloggerskan Inspirami har gjort. Hon har lagt upp en tydlig turorial, det verkar lite pyssligt, men inte allt för svårt. 
 

Monthly makers

Till alla er skapande själar där ute, ni har väl inte missat Monthly makers? Ett intiativ av 12 kreativa bloggare, där de väljer vars ett tema som varar under en månad. Läs mer på deras Facebooksida.
Ett otroligt inspirerande projket tycker jag! 
Temat för januari var papper. Jag tror papper är något som finns i alla konstnärers liv på ett eller annat sätt. Jag menar, även om man i huvudsak jobbar i annat material, så gör man oftast skisserna på papper. Men det är så otroligt mycket mer man kan göra med papper.
Deadline var den 25e, så jag har visserligen missat att göra nåt till den här månaden, men mina tankar har ändå rört sig kring temat och jag insåg att jag faktiskt har gjort en hel del i papper under åren och mycket av det har jag delat med mig till er:
 
 Pyntad godisburk
 
 
 Julkort med knappar
 
 Tavla av valkampanjsmaterial. 
 
 
 
 
Många av mina bilder och illustrationer finns också på bloggen, som det här linoleumtrycket t.ex.
 

lättskrämd

 
Jag har börjat läsa Lars Kepler's 'Hypnotisören' och den är läskigt spännande! Så läskig att jag bara kan läsa den så länge det är ljust ute! :)
 

nämen, titta, solen!

 
Solen sken idag och det var vindstilla. Lämpligt tillfälle att göra nånting åt den där D-vitaminbristen, så jag bylsade på mig vinterkostymen och med kameran i högsta hugg gav mig ut i skogen och letade  efter mönster. 
 
 
Jag tröttnar aldrig på att fota träd. Bara enkla stammar bildar ett så fint randigt mönster och när ett träd dessutom hamnat på sniskan i nån storm så blir det ännu mer spännande.
 
 
 
Trädens olika frukter är en mönsterskatt! Så läckra!
 
 
En björk som knäckts någon blåsig dag och tickor som fortfarande växer på den trasiga stammen.
 
 
 
Ensamma blad som envist sitter kvar på grenarna. 
 
 
 
 
 
 
 
 

semesterdrömmar

 
Jag längtar så otroligt mycket till vår och ljusare tider. Försöker råda nån form av bot på vintertröttheten med tulpaner på bordet och bläddrandes i böcker om Barcelona. Jag har länge velat åka dit och få se Gaudi's alla fantastiska byggnader. Förhoppningsvis blir det av under det här året :) 
 
 

på tal om ugglor

 
Svart handväska från HM som har hittad hem till mig för några dagar sedan :)
 
 
Och den här söta muggen fann jag i somras på Guldfynd, av alla ställen. Gick in för att leta örhänge och kom ut med en mugg... :)
 
 

ja se det snöar

När jag vaknade nu på eftermiddagen så hade världen blivit vit utanför mitt fönster! Så härlig omväxling från det mörka, regniga och ruggiga vädret som varit :) Hann ut i trädgården och ta lite bilder innan mörkret föll.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

ugglekuddar

Bilden är från Bluebox.se
 
Uggletrenden håller i sig. Och inte mig emot :) Jag gillar verkligen ugglor. Det är coola djur, dom är grafiskt snygga och så är man ju en nattuggla själv ;) 
Just nu finns det väldigt många söta ugglekuddar på Bluebox.se. Jag skulle absolut kunna tänka mig en liten samling ugglor i soffan. Kanske ett kommande syprojekt?

motsatser

På bokbloggen Vargnatts bokhylla har hon lagt ut en tag som handlar om motsatser och jag tyckte det här lät som en så kul grej så jag var tvungen att  botanisera i min bokhylla för att se vilka motsatser som bor där
 
1. Den bok som funnits längst i din samling/ Den nyaste bok du köpt.
 
 
'Tant Grön, tant Brun och tant Gredelin' av Elsa Beskow
'Hypnotisören' av Lars Kepler
 
Jag vet inte om boken om tanterna är den absolut äldsta i min samling, men den tillhör dom äldre i alla fall. Det intressanta med den är att jag har fått berättat för mig att jag tyckte så mycket om den boken att den lästes tills den gick sönder och min mamma har därför tejpat boken och plastat in sidorna :)
'Hypnotisören' har jag inte själv köpt, utan det är en julklapp, men det är den definitivt senaste boken som tillkommit i min samling. 
 
2. En billig bok/ En dyr bok.
 
Den här var klurig för i princip alla mina böcker är billiga böcker eftersom jag gillar att shoppa böcker 2hand eller i pocketformat. De billigaste är nog dem som är köpta på någon biblioteksutrensning, då brukar man kunna komma över böcker för en femma eller mindre. 
Det dyraste är troligen lexikonet i över 20 delar som jag köpte nytt för en massa år sedan.

3. En bok med en manlig huvudperson/ En bok med en kvinnlig huvudperson.
 
 
'Tjuvarnas stad' av David Benioff
'Momo eller kampen om tiden' av Michael Ende
 
Det lustiga här var att jag hade inga som helst problem att hitta kvinnlig huvudperson, det fanns så många alternativ att jag hade svårt att välja. Men manlig. Jag har ju läst många böcker med manlig huvudkaraktärer så klart, men det var liksom inga som stack ut... Tilllslut föll valet på Lev och Kolja, som på överstens order ska ut och leta efter ägg i den ryska vintern under andra världskriget. 

4. En bok du läste snabbt/ En bok som tog länge att läsa.
 
 
'Pojken som kallades Det' av Dave Pelzer
'Kvinnor som slår följe med vargarna' av Clarissa Pinkola Estés
 
Jag kommer ihåg att jag köpte boken 'Pojken som kallades Det' en dag när jag var på stan, efter att ha hört talas om den. Jag började läsa när jag kom hem och nån timme senare var den utläst. Jag kunde inte lägga den ifrån mig och jag tror att det beror på att jag hela tiden ville ha en förklaring; en förklaring på hur en mamma kan behandla sitt barn på det viset.
Det tog lång tid att läsa 'Kvinnor som slår följe med vargarna' för att det var så mycket att fundera och reflekter över. Otroligt intressant tyckt jag.

5. Ett snyggt omslag/ Ett fult omslag.
 
 
'The night circus' av Erin Morgenstern
'Gentlemen' av Klas Östergren
 
'The night circus', som jag berättat tidigare, valde jag bara på omslaget när jag stod vid hyllan med böcker på engelska i en bokhandel i Italien och var i behov av att hitta nåt att läsa. 
Lika exalterad jag kan bli över snygga omslag, lika lite berör mig dom fula. Undrar om jag omedvetet förtränger dom för att inte förstöra läsupplevelsen? Men när jag letat lite i hyllan så fann jag ett som jag tyckte var riktigt fult...
 

6. En svensk bok/ En utländsk bok
 
 
'David Puma och drottning Silvia' av Björn Ranelid
'De små tingens gud' av Arundhati Roy
 
I den här kategorin finns det så mycket att välja på att jag bestämde mig för att begränsa mig till böcker jag läst förra året och som jag inte bloggat om tidigare. Mycket bra båda två.
 
 
7. En tunn bok/ En tjock bok.
 
 
'Knockout' av Markus Zusak
'Vi, de drunknade' av Carsten Jensen
 
Smalast och tjockast bland mina pocketböcker. 'Knockout' var överlägset smalast, men 'Vi, de drunknade' hade konkurrens så jag gick på vilken bok som hade flest sidor :)

8. En skönlitterär bok/ En fakta bok.
 
 
'Jag heter inte Miriam' av Majgull Axelsson
'Vid avgrunden' av Gitta Sereny
 
Dessa läste jag också under förra året och de berör samma tema; Andra världskriget. Båda väckte oerhört starka känslor. 

9. En romantisk bok/ En spännande bok.
 
 
'Tulpanfeber' av Deborah Moggach
'Låt den rätte komma in' av John Ajvide Lindqvist
 
'Tulpanfeber' är en sorglig kärlekshistoria men jag tyckte mycket om den. I 'Låt den rätte komma in' var spänningen så läskig att jag nästan inte kunde läsa klart den.
 
10. En bok som gjorde dig glad/ En bok som gjorde dig ledsen.
 
 
'Boktjuven' av Markus Zusak
'Lila hibiskus' av Chimamanda Ngozi Adichie
 
Bra böcker gör mig glad så därför valde jag här min absoluta favorit; 'Boktjuven'. Och 'Lila hibiskus' fick mig att gråta. Ännu en bok med en förälder som gör sina barn så illa. 
 
Ja det här var en rolig utmaning :) Jag vet att många av böckerna har jag skrivit om tidigare, men några nya dök upp i alla fall.

min orkidé

 
Man kan inte med bästa vilja i världen påstå att jag har gröna fingrar och därför gör det mig extra glad när min orkidé verkar trivas så bra och bara blommar och blommar och fler knoppar kommer hela tiden :)
Vackra blommor är ju precis vad som behövs för att lysa upp i detta vintermörker. Det har inte kommit någon snö och solen har inte visat särskilt frekvent senaste månaderna här i Skåne så det är verkligen bara mulet och grått. 
Det var Tulpanens Dag häromdagen. Inget jag hade tillfälle att uppmärksamma då, men kanske jag idag ska köpa ett fång och låta orkidén få sällskap...
 
  

vad det blev

 
Mitt första test med granatäppelkärnor var som tillbehör i ett kycklingrecept jag hittade i 'Buffe'. Det blev riktigt gott!
 
Det här behöver du för 4 port:
 
900 g kycklingklubbor
1 fänkål
3 morötter
2 msk olja
salt
örtsalt, peppar
 
1 apelsin
3 msk olivolja
1 msk flytande honung
1 riven vitlöksklyfta
1 tsk torkad rosmarin
 
granatäppelkärnor
myntakvistar
 
Gör så här:
 
Sätt ugnen på 225°C.
Ansa och strimla fänkålen. 
Skala och skär morötterna i slantar.
Blanda tillsammans med olja och salt i en ugnssäker form.
Krydda kycklingklubborna med örtsalt och peppar.
Lägg ovanpå grönsakerna.
Ställ in i mitten av ugnen ca 25 min.
 
Pressa apelsinen.
Blanda juicen med olivolja, honung, vitlök och rosmarin.
Häll över kycklingen och ställ in i ugnen ytterligare 5 min.
 
Garnera med granatäppelkärnor och myntakvistar.
Servera med basmatiris.
 
Smaklig måltid!
 
 
Jag kommer garanterat prova många fler recept med granatäppelkärnor, men först ska jag testa, med de kärnor som blev över den här gången, att frysa in dem, som Gabi tipsade mig om. Så smart! Tack för tipset!
Och Johanna skickade mig den här videon med hur man öppnar ett granatäpple. Tusen tack! Det var verkligen pilligt att göra som jag gjorde... Så för alla er andra där ute som heller inte har full koll, så här gör man:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

ny erfarenhet

Idag gör jag nya erfarenheter. Något som säkert de flesta av er där ute redan har gjort, men för mig är det helt nytt att ha ett granatäpple i mitt kök. Jag har aldrig köpt hem dem tidigare, eftersom jag inte vetat hur jag skulle ta tillvara på dem. Men jag tycker ju att det är så gott med granatäppelkärnor, så efter att ha frågat mina vänner står jag nu här med denna läckerhet framför mig... Spännande! :)
 
 
 
 
 
 

1-0 till Mysighet vs. Egon

 
Två tungt vägande faktorer för att inte gå ut igår var att stormen Egon härjade och att jag var trött och sliten efter helgens långa arbetspass. Därför stannade jag helt enkelt inne, tände ljus, hällde upp en öl och kröp upp i soffan med filtar, kuddar och popcorn och tittade på Disney's 'Frozen' :) 
 
 

självporträtt jan 2015

 
 
Håret har blivit så långt att jag nu kan göra flätor :) 

läsning 2014

Böckerna jag läste under 2014 höll en jämn nivå, vissa bättre andra sämre, men ingen var ett jättewow eller totalkatastrof. Vilket gör att det är omöjligt att plocka ut 'årets bästa bok', men här är några av dem som jag tyckte om att läsa och som jag inte har skrivit om tidigare; 
 
 
Bokens berättar-jag är dotter till Frasquita, som är sömmerska och genomför magi med sin nål, t.ex. får madonnan i kyrkan ett sidenhjärta som börjar slå. När Frasquita spelas bort av sin man lastar hon sina barn på en kärra och beger sig av ut på en lång och händelserik vandring. 
Det här var verkligen nåt som passade mig, sagobetonat äventyr fylld med mystik. För tankarna till de sydmerikansk författarna som Isabel Allende och Gabriel Garcia Márques. 
 
 
 
Vi tar en händelserik vandring till när vi ändå är i farten; Harold Fry ska gå ut för att posta ett brev men när han står där vid brevlådan bestämmer han sig för att överlämna det personligen istället; han börjar gå. Det är en lång promenad från södra England upp till Skottland... 
 
 
 
I den allra första delen av boken kunde jag inte låta bli att skratta, för det är skrivet i en humuristisk ton, men det går ganska snart över till att bli mer tragiskt än komiskt. 
Little Bee har flytt till England från Nigeria för att söka upp personen som är ägare till det körkort hon plockade från stranden. En strand där man ganska tidigt förstår att nånting fruktansvärt har hänt...
 
 
 
Under året läste jag fjärde delen i serien om Bricken som jobbar på sågverket Svartvik. Vi har nu kommit fram till sekelskiftet och Bricken ska snart föda sitt sjunde barn. 
Det är en fantastisk serie om svensk arbetarhistoria. Jag rekommenderar den starkt och ser fram emot den femte delen som är ute nu. De tidigare böckerna är:
 
 
 
Avslutningsvis en klassiker. 
Dorian Gray har fått sitt porträtt målat och han blir avundsjuk på att det. Porträttet kommer för alltid visa en ung, vacker man medan han själv ska åldras och förändras. Han uttrycker en önskan om att det skulle vara omvänt.
Man ska passa sig för vad man önskar sig, det kan gå i uppfyllelse...

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

betjänt

 
En försenad julklapp dök upp hos mig i förrgår; en betjänt! Så härligt. Nu slipper jag ha kläderna liggandes överallt. Stort tack!
 
 

ny musik

 
Jag hinner tänka tanken ena dagen; 'jag behöver ny musik' och nästa dag (eller fruktansvärt tidig morgon) så får jag skjuts hem från jobbet av Martin och han poppar loss för att hålla oss vakna på vägen. Det här var en av låtarna som spelades. Har aldrig hört den förut, men jag föll direkt :) Underbar låt!

lästa nobelpristagare 2014

Mitt läsmål för 2014 var att klara 100 böcker. Jag nådde inte ända fram, det slutade på 89 stycken. Under det kommande året vet jag att läsningen inte får så mycket utrymme, eftersom andra projekt måste prioriteras, och därför skjuter jag projektet 'att-läsa-100-böcker-på-ett-år' på framtiden.
 
89 är trots allt den högsta siffran av lästa böcker på ett år hittills och dessutom slog jag rekord i lästa nobelpristagare; 11 stycken. Två av dem har jag visserligen läst tidigare, men de andra var nya bekantskaper. 
Här kommer en kort summering, i läst ordning; 
 
 
 
Berättelsen utspelar sig på den kinesiska landsbygden under de turbulenta 1920- och 1930-talen. Det är ett fattigt och laglöst land där många slåss om att ta herraväldet.
Jag tyckte om språket och historen, trots att det blev lite mycket krig in emellanåt. 
 
Toni Morrison är min favorit bland nobelpristagare so far, det här är den tredje av hennes böcker jag läst och den bästa hittills.
Kärnan i historien, 5 kvinnor som blivit skjutna, avslöjas redan från början och sen byggs bakgrunden upp bit för bit, ur alla olika perspektiv. Det är som att se en målning växa fram, först en skiss och sen klarnar bilder efter hand som färgerna läggs på och tillslut ser man hela motivet. 
 
 
 
Jag vill läsa mer av Alice Munro! Jag gillade verkligen denna samling med noveller, som trots sin ton av vardaglighet är udda och sticker ut och lämnade mig med en känsla av att det fanns någon poäng som jag missade, men det gjorde ingenting för den språkliga läsupplevelsen var så härlig. 
 
 
 
Pearl Buck har jag också läst tidigare, en samling noveller, men den här var bättre.
Pion är slavinna i familjen Ezras hushåll, men eftersom hon vuxit upp tillsammans med husets son har hon en speciell ställning, vilket skapar konflikter när nu Pion blivit en ung, vacker kvinna och hyser känsler till sonen.. 
 
 
 
Historien utspelar sig i Rom, på den tiden när kristendomen har börjat göra sitt intäde och den konflikten som uppstod mellan romersk makt och det kristna evangeliets kärleksbud. Jag förstår verkligen att denna intrigfyllda historiska berättelse har blivit populär, den är så bra!
 
 
Det är roligt att läsa historierna om Mowgli och hans djungelvänner, att få den ursprungliga historien bakom Disneys succé, men de andra djurhistorierna håller ojämn kvalité tycker jag. 
 
 
Jag hade svårt att ta mig igenom det här, trots att jag tycker det är ett intressant fenomen, detta med luffare, som fanns i Sverige under en tid, men det här blev bara långtråkigt. Det är betydligt mer givande att ta del av den tidsepoken i Astrid Lindgren's 'Rasmus på luffen'... 
 
 
 
En diktsamling som genomsyras av sorg, saknad och kärlek. Jag tyckte mycket om den. 
 
 
Italien är underhållande att läsa om, men det fanns något ångestladdat över den här texten, den här resan som Eyvind Johnson låter oss följa med på, och som gjorde att jag tyckte det var lite jobbigt att läsa. 
 
 
Det tog ett tag för mig att komma in i den här boken, språket var lite knepigt, men när jag väl börjad hänga med ordentligt så uppskattade jag den mycket och historien beröde mig starkt. Lämnades med lite samma känsla som jag minns att jag hade efter att ha läst '1984' av George Orwell, det där obehagliga när människor berövas sin integritet totalt.
 
 
 
Man borde bli bedrövad av denna historia som utspelas i ett sibiriskt fångläger, men den har inte den effekten på mig, utan tvärtom. Mycket beror det givetvis på spåket, hur det berättas om den uppfinningsrikedom, klurighet och överlevnadsinstinkt som människan är utrustade med och som gör att hon finner väger att klara av livet även under dessa extrema förhållander. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

god fortsättning

Jag hoppas ni alla hade ett härligt nyår och fick börja 2015 på bästa sätt. Själv var jag på en mycket trevlig tillställning med god mat och glatt sällskap. Jag var utsmyckad enligt temat för kvällen som var 'glitter'.
 
 
 
 

RSS 2.0