sy lavendelpåsar

 
Nu har jag sytt och fyllt upp mina garderober med små härligt väldoftande lavendelpåsar. Det luktar så gott! och att det sen håller ohyra bort är ju ett underbart plus, så jag kan definitivt rekommendera detta till alla :)  
Det här är ett väldigt enkelt och inte särskilt tidskrävande sätt att göra sina egna.
 
 
Efter lite experimenterande kom jag fram till att 9x21 cm stora tygbitar var lagom att klippa till. Det måttet är inklusive sömsmån. 
Börja med att sicksacka långsidorna. Vik sedan båda kortsidorna 0,5 + 1 cm in mot avigan och sy en söm.

 
Bandet bör vara 20-30 cm långt och ha snedklippta ändar så att de inte fransar sig. Sy på det på rätsidan,  i mitten, ungefär 2 cm ner från kanten.
Vik därefter in 1 cm på långsidorna och vik tygbiten dubbel. Det ska vara aviga mot aviga, så att de vikta kanterna ligger mot varandra och sen sys de två sömmar från rätsidan. Här gäller det att vara noga med att inte sy för långt in från kanten, för då blir det ett hål i påsen. Och sen hålla koll på var man har bandet så att man inte råkar sy fast det i långsidans söm. 
 
 
Nu har vi fått ihop en liten påse som det bara är att fylla med torkad lavendel (finns att köpa bla i hälsokostbutiker). Knyt därefter ihop. 
 
 
Sen är det bara att fylla garderober, lådor och byråer med dessa doftrika små påsar :)
 
 
Jag fick ihop en härlig färgkavalkad av min påsar eftersom jag valde att utgå från de rester av band jag hade liggande och sen matcha ihop det med något lämpligt tyg från min stora samling. 
 
 
Lycka till! 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

tyger valda

 
Nu har jag plockat ut tyger och band till mina lavendelpåsar. Dags att börja sy :)
 

lavendelkorg

När jag surfade runt för att hitta inspiration till mina lavendelpåsar så hittade jag den här artikeln; hur man göra sina egna lavendelkorgar. Så vackra! Sånna vill jag ha! Det blir till att ut och plocka lavendel nästa sommar. Eller kanske man skulle ta och plantera lavendel i trädgården? 
 
Bild lånad från artikeln.
 

lavendelpåsar

Jag har bestämt mig för att jag vill ha påsar med lavendel bland mina kläder i den nymålade garderoben. Bara av den enkla anledningen att det luktar så gott, även om det också sägs hålla ohyra borta.
En ärvd påse har jag i min ägo, en med ett gulligt korsstygnsbroderi.
 
 
Men jag vill ha fler. Det går givetvis att köpa nya, men jag vill tillverka mina egna och nu letar jag på nätet för inspiration. Jag kan säga så mycket som att det inte kommer att bli några som är utsmyckade med korsstygn, det är inte riktigt min grej. Jag tycker det är roligt att brodera, men i mer fria former. Fortsättning följer...
 
 

mönster

Jag vet att jag har sagt det förut, men det tål att sägas igen; mönster finns överallt. Och om man tar extrema närbilder så kan det mest vardagliga föremål förvandlas till ett abstrakt mönster. Detta är handdukar:
  
 
 
 
 

klocka

 
Efter några dagars besök i Stockholm, där jag träffade familj och vänner, så kom jag idag tillbaka till ett kallt men höstvackert Skåneland. Med mig hem hade jag min väggklocka, som legat hemma hos Maarit sen jag tömde min gamla lägenhet. 
Det är, otroligt nog, nånting som jag har saknat eftersom jag väldigt sällan har armbandsuret på mig när jag är hemma och mobilen oftast hamnar där jag sist använde den, vilket innebär att det kan gå åt några förvirrade minuter till att lokalisera exakt var det var nånstans.
Men nu sitter den uppe på väggen i köket tillsammans med en evighetskalender, som jag köpte i Skagen i somras, och en födelsedagskalender, illusterad med Sven Nordqvist bilder.
Och bredvid på den väggen hade jag en tanke om att måla med griffeltavlefärg så att man kan skriva små komihåg meddelande till sig själv. Vad tror ni om det?
 
 

mer om babyfilten

Nu finns lapptäcket även på min svägerska Victorias blogg :)

självporträtt sep 2014

 

lilla prinsessan

 
Så här blev den, babyfilten, som jag har gett namnet 'Mittpunkt'. De röda bitarna bildar ett x och markerar mitten, som de andra färgerna kretsar runt, precis så som allting kretsar kring det nya liv som kommit till världen och som blir föräldrarnas mittpunkt.
 
Detalj. 
 
Som sagt så fick jag idag äntligen träffa mitt nya brorsbarn och vi myste lite, hon och jag :)
 
 
 

bookbook

 
Den här har tydligen florerat runt på nätet ett tag, så de flesta av er kanske redan har sett den, men jag såg den för första gången idag och tycker att den var så underbar att jag bara var tvungen att dela med mig av den till er :)
 

paket

 
Babyfilten är klar :) och ligger nu fint inslagen och väntar på att det ska bli lördag, för då får jag träffa den lilla prinsessan för första gången. Och då kommer även det färdiga resultatet visas här på bloggen :)

oooh!

 
Jag är väldigt förtjust i hans 'Oooh. Oooh'. Det gör mig glad :) och jag går här hemma och ylar med medans jag syr färdigt babyfilten. 
 

nackspärr

 
När jag i morse, som vanligt, skulle sträcka sömnen ur kroppen och höjde händerna högt upp mot taket, så knakade det till i ryggen. Nånting hamnade fel. Det känns som nackspärr, fast sitter lite längre ner, mellan skulderbladen och i början gjorde det så ont att jag ville börja gråta. Nu har jag satt på liniment och stoppat i mig tabletter. Det har lindrat lite.
Jag har absolut inte tid att bli sängliggandes, jag har alldeles för mycket att göra. Jag har ju knappt haft tid att blogga sista tiden, så håll tummarna för att det släpper snart och glöm för allt i världen inte bort att gå och rösta!

lite inspiration

 
Jag var på bibiotetket igår för att låna nånting helt annat än den här, men ugglan stod på en ställ med lästips och tittade på mig med sina stora ögon. Och eftersom jag gillar ugglor blev jag nyfiken och boken fick åka med hem. Jag vet inte om det kommer bli några grytlappar, stickning är inte min starka sida, men det var lite inspirerande att bara bläddra i boken och titta på bilderna :)
 

på golvet

 
Av någon anledning hamnar jag alltid på golvet när jag håller på och skissar. Så här såg det ut i natt när jag jobbade på mina nya lapptäcken. Och köksbordet syns i bakgrunden. Helt oanvänt. Det är som om ytan på ett bord inte är tillräcklig. Jag behöver uppenbarligen få sprida ut mig i min kreativa process...
 

nattarbete

 
Skisser till nya lapptäcksidéer växer fram under natten...
 

skånsk historia

 

Först läste jag Bodil Mårtensson's ”Barkhe-triologin”, som utspelar sig i Helsingborg med omnejd åren innan Skåne blir svenskt. En del autentiska händelser och personer finns med i berättelsen, men det mesta är uppdiktade intriger som utspelar sig i allt från de djupa snapphaneskogarna till slottets vindlande korridorer. En bok där spänning och kärlek varvas till en underhållande läsning. 

 

Sen läste jag Alf Åberg's lättlästa faktabok ”När Skåne blev svenskt”, som handlar om tiden precis efter att Sverige har erövrat Skåne från danskarna. Den tog liksom vid där trilogin slutade. Mycket intressant läsning. En del visste jag redan, sen skoltidens historielektioner, men det var mycket nytt jag lärde mig om denna oroliga tid i Skåne. 

 

Jag fann det väldigt roande att läsa dessa böcker som utspelar sig i den hembygd där jag växte upp och jag skulle inte ha något emot fler. Kanske någon som har ett bra tips på en bok som utspelar sig i eller handlar om Skåne? (dvs. nånting annat än historierna om Kurt Wallander...)


efter

 
Jag är så otroligt nöjd med mina frisyr! En snyggt klippt framåtlutande page. Japp, jag har garanterat hittat min nya frisör! 
 

före

 
 
Sen jag flyttade tillbaka till Skåne så har jag inte lyckats hitta någon hårfrisöska som utfört ett jobb som varit till min fulla belåtenhet. Detta är en av anledningarna till att håret fått växa sig en aningen för långt. Det är slitet och svårt att få snyggt utan att sätta upp det. Men idag. Idag är det dags. Jag ska gå till en frisör som jag fått rekommenderat av en arbetskollega. En tjej som alltid är, enligt min mening, så snygg i håret. Så nu håller jag tummarna för att jag upplever samma känsla över min egna frisyr om några timmar. 
 

svamp

 
Denna strålande septemberdag spenderade jag i trädgården, som verkligen behövde lite omsorg. Den sista tidens regnande hade gjort att stort gäng svampar hade ploppat upp lite överallt. Säkerligen oätliga allihopa, vilket jag inte kan uttala mig om för jag kan absolut ingenting om svampar, men annars hade det garanterat räckt till en mustig soppa eller något liknande. Men bättre ta det säkra före det osäkra ;)
 

pyjamas

 
De flesta som känner mig vet att jag gillar Mickey Mouse och när Hania kom hem från semestern så hade hon med sig denna fina pyjamas i present till mig :) Så gulligt! 
Passar perfekt nu när vi börjar gå mot kyligare tider. 
 

nedsågade buskar

 
 
I det nedre hörnet av trädgården hade den förra ägaren av huset låtit en samling av olika buskar få växa upp och jag har inte alls sett poängen med att ha dom där. Så därför sågade jag helt enkelt ner dem. Det är fortfarande några rötter kvar att gräva upp, men sen ska jag så gräs där och sen längs muren är tanken att det ska växa en häck.
 
 
 
 
 
 

RSS 2.0