ljuspepp

 
Jag gick länge och trodde att jag nog inte skulle göra nånting till Monthly Makers tema 'Ljus' för jag saknade inspiration och de idéer som dök upp var omöjliga, oerhört tidskrävande eller bara helt enkelt för dåliga. 
Ibland är det bra att sluta fundera över ett projekt, lämna det och fokusera på nånting annat istället för då plötsligt hittar man lösningen. 
Jag har länge tänkt att jag skulle ta och hänga upp lite inspirerande texter här och var, som en del i mitt projekt 'höstpepp', och när jag gick klurade på hur, var och vilket material, så slog mig tanken att det måste ju finnas klokheter sagda som involverar ljus. 
Och visst fanns det det! 
 
 
När jag hade bestämt mig för vilken text jag skulle välja så tog jag beslutet att jag skulle skapa något av sånt jag hade hemma.
 
 
Det blev en enkel konstruktion av stämpelbokstäverna, papper, träpärlor, snöre och en klämma.
Det gör att man enkelt kan byta text/bild när man känner att man vill förnya sig :)
 
 
 
Jag gjorde snöret så långt att det kan hänga på samma spik som tavlan och sen börjar pärlorna precis under den nedre kanten. 
 
 
Nu hänger den i sovrummet och är något av det första jag ser när jag vaknar. En bra påminnelse om att hålla fokus på rätt saker och att inte använda sin energi till negativiteter. Bra höstpepp och jag är nöjd att jag faktiskt gjorde någonting på temat 'Ljus' :)
 
 

vinterpromenad

 
Nu har det mesta av snön som föll natten till söndag redan hunnit smälta bort, men i måndags var det en strålande vacker vinterdag här i Skåne och jag tog mig till skogspartiet som ligger runt vattentornet här i stan. Utrustad med vinterkläder från topp till tå (faktiskt för första gången de varmare kläderna åkte på det här året) och med kameran över axeln gick jag på promenad. Underbart! 
 
 
 
 
En del av skogen får mig alltid att känna mig som att jag klivit in i Narnia när jag går där vintertid. En väldigt trevlig känsla :)
 
 
I slutet av promenaden passerade jag förbi en hage där det går får ute året om. De kom fram och hälsade, men balen med hö var trots allt mer intressant än den där tjejen med kamera :)
Och själv hade jag varit ute i nästan två timmar så jag sa hejdå till dess ulltottar och gick hem och lagade mig en stor kopp te. 
Hoppas vintern bjuder på fler sånna här strålande dagar :) Det gör det onekligen så mycket lättare att uthärda då. 
 
 
 
 
 
 
 

vintern kom hastigt

 
I förrgår blev det plötsligt kallt och igår började det snö. Det var stora flingor som yrde i luften när jag klev av tåget i Malmö. Men det var inget som la sig utan det enda beviset på att det snöat i stort sett hela natten var slaskiga och blöta gator när jag lämnade jobbet på morgonen. Så jag blev väldigt förvånad när jag kom till Hässleholm och hela världen var vit. 
Fantastiskt vackert!
Men inte helt enkelt att ta sig hem genom oplogade vägar. Fick pulsa fram och leda cykeln. Det vill säga efter att jag hittat den... ;)
Eftersom jag var tvungen att sova efter mitt nattpass så hann jag inte ut och njuta av det vackra medan det fortfarande var ljust, men allt tyder på att det kommer ligga kvar även i morgon så då ska jag och kameran gå på långpromenad :) Man måste ju passa på när tillfälle ges för man vet aldrig hur mycket vinter det blir i Skåne ;)

renegades

 
Favoritlåt just nu! Det var omedelbar förälskelse första gången jag hörde den på radion och när jag sen letade upp låten på YouTube så blev jag kär i videon oxå :) Om att följa sina drömmar och inte låta sig begränsas. Sånt som inspirerar mig. 
 

växer så det knakar

 
Mitt hår, asså! Det har blivit så långt. I alla för att vara mig :)
Jag har haft ambitionen många gånger tidigare i mitt liv att låta det växa, men jag har alltid gett upp någonstans halvvägs. Nu tillhör jag kategorin människor som tycker att kort hår är väldigt snyggt och jag trivs oerhört bra i det, men till min förvåning, när håret nu faktiskt har nått en ordentlig längd så tycker jag mycket om det också :) 
När jag gör en återblick i arkiven av mobiltelefonens bilder så är svårt att fatta att det vuxit så här mycket på lite mindre än tre år!
 
 
 
Vi börjar med nyårsafton 2012. Jag hade varit hos frissan dagen innan och den här typen av frisyr hade jag klippt i olika varianter de senaste åren.
 
I september 2013 hade det blivit till en stökig utväxt och hårspännen användes flitigt. 
 
 
För ett år sedan, november 2014, hade ett besök hos frissan gjort att jag fått en städad page. 
 
 
Oktober 2015. Hårspännena används knappt alls längre, men ofta hårsnoddar eftersom det är skönt att ha håret uppsatt på jobbet. Det vanligaste är att jag gör flätor. 
 
 
Jag är numera blond och trivs väldigt bra med det. Känns som en förlängning av sommaren :)
 
Just nu har jag varken några planer eller längtan efter att klippa av håret, jag trivs, men att säga att det aldrig kommer ske, det vågar jag inte ;)
 
 
 
 

höstpepp #3

 
Det har verkligen börjat bli riktigt höstruggigt ute nu. I stort sett alla löv har lämnat träden och himlen är ofta grå av regntunga moln. Mörkret sänker sig tidigt och det påverkar mitt humör och min energi mer än jag vill. Behovet av peppigt höstmys är stort. 
  
 
Jag har därför pyntat soffbordet av lastpallar med ljus att tända på kvällarna.
 
 
I vasen står nedfallna grenar jag hämtat från trädgården och sprayat med guldfärg. 
 
 
Ger en härlig effekt när ljusen tänds efter mörkrets inbrott. 
Levande ljus skapar verkligen en varm och ombonande känsla under vinterhalvåret. Jag gillar dessutom att använda värmeljus som sprider doft för att öka på välbefinnandet :)
 
Vad hittar ni på för att göra det mysigt när det är höstruskigt ute?
 
 

inspiration ljus

Månadens tema hos Monthly Makers är 'ljus'. Ett tema som verkligen är aktuellt nu i mörkaste november, men det är samtidigt ett otroligt brett ämne och jag har svårt att hitta några riktigt bra idéer. Det blir aldrig nåt som jag riktigt tror på...
Tittar lite på vad andra har gjort istället :) Klicka på bilden för att komma till dess ursprung. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

läst i oktober

 
 
 
Läsandet kom helt av sig efter juli månad då jag hade tema 'tjejer'. Tanken var att augusti skulle bli killarnas månad. Det tog mig tre månader att ta mig igenom den läslistan...
Men här är de; i läst ordning:
 
'Mannen från Barnsdale' av Dick Harrison
 
Ljudbok där författaren själv läser sin bok om myten och legenden Robin Hood. Harrison blir lite väl dramatisk in emellanåt i sitt berättande, men annars är det intressant att lyssna på hur han har kommit fram till varför han tror att legenden om Robin Hood bygger på en verklig person. Många andra historiker menar att det är ren fiktion. Men Harrison är övertygande i sin framställning och man får bland annat veta hur legenden har förändrats genom århundranden och varför Robin Hood har gröna kläder :) 
 
'Amatören' av Rasmus Lenefors
 
Det unga stjärnskottet inom politik, Robin Kvist, ska om några timmar ha en tv-sänd debatt inför valet till Europaparlamenet när han får ett mystiskt mail från en förra detta klasskompis. Detta gör att han dras in i en härva av svek, lögner och våld som riskerar att äventyra hela hans karriär. 
Min fantastiskt duktiga bror har skrivit denna politiska thriller. Det har tagit mig en tid att läsa den sen den kom ut och det beror på att jag fick äran att vara bollplank under processen när historien växte fram. Så för att kunna läsa historien utan att vara färgad av det har jag medvetet låtit boken ligga ett tag. Även om jag visste hur det skulle gå är jag imponerad över hur trådarna knyts ihop. Jag gillar även språket, som har en ton av ironi. Jag vet att det är inspirerat av Harlan Cobens böcker om Myron Bolitar, men om man känner Rasmus så vet man att den där ironin dyker upp lite överallt :)
 
'Havsmannen' av Carl-Johan Vallgren
 
Denna historia utspelar sig i Falkenberg i början av 1980-talet och handlar om Nella som kommer från ett struligt hem med alkoholiserade föräldrar. Hennes lillebror bli mobbad i skolan och Nella gör allt för att skydda honom. På så sätt hamnar hon i ekonomisk skuld till mobbarnas ledare. Medan hon kämpar för att få ihop pengarna gör hon en upptäckt av en hemlighet som döljs i hamnen. 
Jag gillar sagor och berättelser där det vardagliga livet fylls med mystik och övernaturlighet så det här borde vara en bok för mig men det är nånting som gör att det inte faller mig i smaken. Även om en historia är fylld av osannolikheter så ska man som läsare uppleva att det är trovärdigt och det lyckas mig inte här. 
Men jag gillar språket och skildringen av syskonkärleken mellan Nella och hennes bror är väldigt fin. 
 
'Flugornas herre' av William Golding
 
Ett gäng pojkar hamnar på en öde ö efter en flygplanskrasch. De försöker organisera sig genom att välja Ralph till ledare. Han poängterar att de måste hålla en eld vid liv så att båtar kan se röken och komma till deras räddning. Men pojkarna är för ostrukturerade för att klara detta uppdrag och snart blir det motsättningar i gruppen. 
Det här är en väldigt hyllad bok och jag hade höga förväntningar, men jag tycker inte att den når ända fram. Språket tilltalar mig inte och jag skulle vilja få veta mer om pojkarnas bakgrund för att få ett sammanhang till varför de handlar som de gör. 
 
'Gudfadern' av Mario Puzo
 
Boken handlar om den sicilianska maffians verksamheter i den undre världen i New York och utspelar sig i mitten av 1900-talet. Vi får följa maffiabossen Don Vito Corleone, hur han byggde upp sin position och de interna och externa konflikter som kantar hans våldsamma liv. De senare leder till att han blir skjuten och hans äldsta, tempramentsfulla son ska ta över, vilket skapar mer problem...
Jag tror inte jag har sett filmatiseringen av denna bok, vilken har kommit att bli mer känd och omtalad än boken, men jag tror jag ska ta och göra det nu. Bara för att se hur väl den följer boken. 
Boken är ingen som kommer att hamna på min topplista, men läsvärd. 

nya skor

 
Kameran glömdes tyvärr hemma när jag åkte på en weekendresa till Polen i fredags tillsammans med Hania och Sofia. Men det var underbara dagar fyllda med mycket skratt, öl, fantastiskt god mat, besök hos frissan och en massa shopping. 
Jag hittade till exempel äntligen ett par skor som färgmässigt passar ihop med handväskan. Det har varit omöjligt att finna här hemma. Så nice! :)

nya kuddar

 
I mitt arbetsrum har olika påbörjade projekt, papper, tyger och mycket annat samlats i oorganiserade högar. I söndags när jag var ledig tyckte jag det var dags att skapa lite ordning. 
Jag hade inte innet hunnit så långt förrän jag hittade stuvbitar av Marimekko tyg. Det var mycket roligare att förvandla dem till två kuddöverdrag än att städa...
 
 
 
 
 

pollyanna

 
För ett tag sedan läste jag om Pollyanna's 'vara-glad-lek' och det väckte min nyfikenhet. Jag minns att det var en bok som stod i bokhyllan där hemma när jag växte upp, men av någon anledning var det inget jag läste då. När jag nu hittade boken och dess uppföljare för 5:- styck på loppis häromdagen så är det klart att de fick följa med hem :) 
Någon av er som har läst dem?
 

reflex

 
När det nu är mörkt större delen av dygnet så är det dags att utrusta sig med reflexer. Det gör verkligen en otroligt stor skillnad på hur väl man syns i trafiken, även i storstadens gatubelysta miljö. 
 
 
Jag har länge tänkt att det borde finnas reflexer som är snygga detaljer istället för iögonfallande tillägg. Det har blivit bättre, jämfört med när jag växte upp, med figurer i alla former och färger, men fortfarande inte så diskret som jag tror att det bör vara för att få fler att använda denna livsviktiga produkt. 
 
 
Men ett steg i helt rätt riktning finns nu att köpa på Designtorget. Det är företaget Firefly som har skapat denna reflextofs. Me like! Smart och snygg lösning! 
 
 

instagram

 
Jag har haft mitt Instagram konto i snart två år, men inte förrän nu blivit riktigt aktiv :) Följ mig gärna! @tantvajb 
 
 
 
 
 
 
 

ny kruka

 
Den blåa krukan med Novemberkaktusen köpte jag för många år sen när jag bodde i Stockholm. Häromdagen när jag var på loppis för att leta efter en pall, vilket jag misslyckades med att hitta, stod den bruna krukan där på en hylla. En kompis :)
Jag gillar konceptet med saker som är lika men olika så krukan fick följa med mig hem för en femma. Funderar på om det ska bo en Novemberkaktus i den också, fast i en annan färg? En vit kanske...
 
 
 

nya-byxor-dansen

 
Jag tror ingen kan vara så glad som jag är över dessa jeans :)
Det är verkligen så sällan jag hittar byxor som passar både i midjan och över höften, är lagom långa och dessutom raka. Jag gillar det snittet så mycket bättre än när det är tajt hela vägen ner. 
Dansar av lycka!
 
 
 
 

det där med träning...

 
Träningen kom helt av sig under sommaren, men å andra sidan så var jag ute mycket i trädgården och klippte gräs och häckar, sågade, grävde upp buskar, målade staket och gjorde annat fysiskt arbete. I alla fall senare delen av sommaren när det hade slutat regna varenda dag...
Men nu när det har blivit mörkt och för kallt för att vara ute längre stunder är det dags att ta tag i det där med träningen igen. Jag mår så otroligt mycket bättre och blir piggare om jag håller igång.
Målet är att det ska bli tre pass i veckan. Drömmen skulle vara att hinna ett par till men så som min situation är just nu, med en massa tid som går åt till att pendla, är det orimligt att tro att det ska kunna gå.
Det är ju fler bitar i mitt liv som behöver tid och uppmärksamhet för att jag ska må bra. Till exempel; om jag under en längre tid inte hinner få tillfällen till att försvinna in i mitt skapande blir jag oerhört frustrerad och likadant om jag inte får möjlighet att umgås med mina vänner så känner jag mig fruktansvärt ensam och vill gärna gråta en skvätt. 
Inte helt lätt att få en bra balans i livet ;)

RSS 2.0