fjäderlampa

 
Mycket kom emellan när jag skulle göra mitt bidrag till Monthly Makers tema 'Magi' och kanske är jag försent ute, men jag måste ju hur som helst visa resultatet. 
Jag ville göra ett par änglavingar, det var min utgångspunkt och sen undrade jag om det kanske gick att sätta dem på en av de lampor som jag loppisfyndade för ett tag sen... 
 
 
Det jag använde var lampskärmen, fjädrar, ståltråd och ett vitt sidenband. 
 
 
Jag klippte en lagom lång bit av ståltråden och böjde till den. Det sidenband jag behövde var lika långt. 
 
 
Började med att vika en ca 1 cm bred kant på bandet och sy fast fjädrarna. Därefter vek jag bandet runt om och sydde en gång till så att det blev en kanal. 
 
 
I kanalen trädde jag in ståltråden och satt en pärla i varje ända för att hålla den på plats. Eftersom lampskärmen skulle sitta på väggen så tog jag bort tyget på ena sidan och på den andra sydde jag fast vingarna för hand. 
 
 
Klar! Jag gilar verkligen strukturen som fjädrarna ger, men lite av 'änglavings-känslan' försvann i och med att jag i hobbybutiken förälskade mig i de bruna, prickiga fjädrarna. Men å andra sidan så är det ju lite uggla över dem... :)
 
 
Lampan tog plats i hallen, där den är i sällskap med den rostiga ljuslyktan jag gjorde till Återbrukstemat :)
 
 
Och tänd. Visst blev den fin? :) 
 
 
 
Ett roligt och inspirerande tema :) Och jag har lyckats göra ännu en lampa :)
 
 
 
 
 
 
 

en blivande skog

 
Mitt i bland alla mina citronträd har avokadon skjutit i höjden :)
Jag är så fjantigt stolt över att jag har lyckats så här bra hittills med odlingen med tanke på hur 'ogröna' mina fingrar är. Varje morgon (jag ljuger inte; VARJE morgon) medan kaffet puttrar så går jag och tittar till mina plantor :) 
 
 
 

förändring fast ändå samma...

 
Jag har varit väldigt frånvarande på bloggen några dagar för i lördags dog min mobil. Trots att batteriet var laddat så ville den inte vara med. Ett dygn senare kom den till liv igen, bara för att åter lägga av en timme senare. Det var som en sista suck, för efter det vägrade den att starta fler gånger. Det är en telefon med många år på nacken och den har strulat en del sista tiden så det var väl väntat, men ändå trist. 
Problemet för mig är att mobilen är mitt enda internet, jag kopplar upp datorn mot den, vilket är en smidig lösning för min del. Så länge telefon fungerar...
Det var lite spännande att inse hur beroende jag har blivit, hur mycket jag faktistk befinner mig ute på internet. Inte bara för att surfa, blogga och spana in andra sociala medier, utan även mer praktiska saker som att kolla tågtider, jobbschema och betala räkningar. 
Men nu är jag back on track, skaffat mig en ny mobil idag :) Så härligt! Same same but different ;)
 
 
 
 

renovering av sängbord

 
 
Jag har nyligen fixat till mitt gästrum. Jag har målat väggarna i en härlig grå färg och till dagbädden som står i rummet har jag gjort iordning ett loppisfyndat sängbord.
 
 
 
Så här såg sängbordet ut när jag tog hem det från loppisen. Gulligt men i behov av en uppfräschning. Till detta behövde jag sandpapper, sprayfärg och en knopp. Den sistnämda är ett loppisfynd sen långt tillbaka.
 
 
Började med att slipa. 
 
 
 
Sen spraya. Har införskaffat en pressening för att ha som skydd när man gör sånna här projekt. Väldigt praktiskt. 
 
 
Klart!
 
 
Gillar ljuseffekten som knoppen ger. 
 
 
Och nu står den på plats i gästrummet. 
 
 
Jag är mycket nöjd :) 
Ha en fortsatt trevlig helg!
 
 
 
 
 

på g..

 
Jag har införskaffat material till det jag tänkt göra på temat 'Magi'. Jag har en väldigt tydlig bild på vad det ska bli, men ingen som helst aning om HUR jag ska genomföra det. Spännande att se hur det här går...

blå måndag

 
Tanken var att lördagen skulle vara sista arbetsdagen, men jag tog ett pass på söndagen. Lite extra pengar är ju aldrig fel ;) 
Detta innebar att måndagen blev den enda lediga dagen och den fylldes av alla de där vardagliga 'måsten' och som jag försummar när jag har jobbe-dagar. Ni vet, städa, diska, tvätta och vattna blommorna... Skönt att få det gjort och nu är jag redo för tre nya nätter :) 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

nobody to love

 
På väg till jobbet blir det somrigt-dans-pepp i öronen för att ladda för ett sista nattpass. Hoppas ni alla har haft en härlig långhelg! 
 

miljövänligt vardagstips

 
Ni vet de där papperna som till hälften är fyllda med telefonkladd, som man inte har något behov av att behålla, men där andra halvan är helt orörd, så det känns onödigt att slänga HELA pappret? 
Dessa papper klipper jag ner till mindre bitar och förvarar i en pappask har blivit bokmärkespimpat. Perfekt till inköpslistor och kom-ihåg anteckningar. 
Till exempel har jag just nu i min låda delar av ett gammal register från en pärm. Det hade blivit trasigt och gick inte längre att använda i sitt ursprungliga syfte, men det fungerar alldeles utmärkt att ha i fickan när man går till mataffären för att se till att man kommer hem med allt man behöver :)

fyrkantig gubbe

 
En av de få skulpturer jag gjort genom åren där jag blivit nöjd med resultatet är denna gubbe, som skapades under året på Nyckelviksskolan.
Uppgiften var att ur ett gipsblock knacka fram en skulptur där man, när den var klar, fortfarande kunde känna den fyrkantiga formen. Och visst gör man det?
Det var ett medvetet drag att behålla den ruffiga ytan för jag kände att en välputsad yta inte skulle passa.
 
 
 
 
Den målades grön då, men den färgen har under årens lopp slitits av och det har därför kommit att stå undangömd. Men jag tycker ju om min lilla gubbe och vill ha den framme. Den fick uppfräshning med svart sprayfärg...
 
 
 

...och jag loppisfyndade en piedestal (som jag ännu inte har bestämt mig för om jag ska kanske behandla på nåt sätt) till honom och nu står han i gungstolshörnan i sällskap med flamingon :)
 
 
Trevlig helg på er!
 
 
 
 
 

inspiration magi

 
Mina funderingar kretsar just nu kring 'Magi'
 
 
Det är nämligen månadens tema för Monthly Makers
 
 
Jag vet att jag inte är den enda som går i dessa tankar och jag har förstått att Harry Potter är en stor inspirationskälla för många på detta tema. Jag har tyvärr bara läst första boken, men jag blir verkligen sugen på att läsa dem alla nu. En av anledningarna är givetvis för att åter få stifta bekantskap med Harrys uggla Hedwig. Jag älskar ju ugglor :)
 
 
En bokserie som jag faktiskt har läst är den om landet Narnia och tanken slog mig att jag skulle kunna, på insidan av en av mina stora garderober, göra en målning av en vintrig skog där en gatlykta står bland alla träden. Hade varit lite coolt, men det kommer det tyvärr inte att finnas tid til.
(klicka på bilden för att komma till konstnären som skapat detta möte mellan Lucy och Mr. Tumnus)

 
Men, en annan idé har börjat ta sin form i mitt huvud. En som inte kräver lika mycket tid men det är ändå lite tekniska saker som måste lösas... Återstår att se om jag lyckas få till det :)
 

avokadoträdet

 
Det har tittat fram en liten grodd ur avokadokärnan! Yeay! :)
 
 
 

loppisfynd

Fredagen bjöd på ett besök i stans 2hand butik för att se om de hade lakan, som jag vill ha för att riva sönder till ett planerat projekt. Det fanns inte i rätt färg. Men inte kom jag tomhänt därifrån ändå, nej nej.
Tre stycken lampor fick följa med mig hem. Känns verkligen som jag har fått dille på det där med lampor :)
Tror att det beror på att jag tycker om att tända små belysningar om kvällarna för att få en mysig stämning istället för att dra igång taklamporna, men det finns alldeles för lite möjlighet till det i mitt hem som det är just nu. 
Men det lär bli bättring med dessa nya lampprojekt;
 
 
En skärm för 15:- som ska användas till ett belysningsprojekt i hallen. 
 
 
En brun liten lampfot som jag genast kände skulle passa in i sovrummet. Som sänglampa på andra sidan av sängen. Den visade sig vara från Höganäs. Hade ingen aning om att de gjort lampfötter...
Skärmen som tog jag till hade en passande storlek, men varken färgen eller mönstret är särskilt tilltalande. Tänker definitivt klä om den :)
 
 
För visst blir de två ett fint par så fort den röda skärmen har fått ett mer passande tyg?
 
 
Och så till sist denna vägglampa som jag inte ha någon som helst plan för utan som jag tog för att jag gillade det lite rostiga utseendet. Men jag har funderat på om inte den där kapsylringslampskärmen kanske skulle passa bättre till den här än på den turkosa lampfot den nu sitter på. Återstår att se.
 
Ja, jag har fått lite att sysselsätta mig med i alla fall :) Resultatet av hur dessa lampor kommer till användning lär dyka upp längre fram. 
 
 
 
 
 
 
 

läst i april

 
'Äta kakan och ha den kvar' Kristin Emilsson
 
Amanda bor med sin man och två döttrar i förorten Bromma. Det är ett liv där status är viktigt, så när Amanda får sparken klarar hon inte av att berätta det där hemma, utan börjar leva ett dubbelliv. 
Ungefär halvvägs in i boken har hon snärjt in sig i så mycket lögner och falskspel, så att till och med jag som läsare blir besvärad och tycker det är jobbigt. Men jag fortsätter så klart att läsa, för jag måste ju bara få veta hur hon ska reda ut härvan. 
Det är en lättläst och söt historia, om än lite pinsam emellanåt.
Och jag, efter mina 15 år i Stockholm, uppskattade dessutom de välbekanta miljöbeskrivningarna. 
 
 'Trollkarlen från Övärlden', 'Gravkamrarna i Atuan' och 'Den yttersta stranden' av Ursula K. Le Guin
 
Den klassiska fantasytriologin om Övärlden och trollkarlen Ged kom ut i pocket härom året och deras fina pastellfärgade omslag inspirerade mig till att göra små stilleben :)
 
Det är en resa från det att Ged's magiska krafter först upptäcks och han blir utbildad till trollkarl till att han hämtar den saknade delen av en magisk ring från De namnlösa gudarna. Den ring som kan ge freden tillbaka till Öriket. I sista delen ger han sig ut på en resa för att söka ondskan källa och sätta stopp för det mörker som hotar att sluka hela Övärlden.
Jag gillar verkligen den här typen av sagor och tyckte mycket om denna triologi.
 
 'Rekviem' av Robyn Young
 
Jag hann även med en ljudbok denna månad, nämligen den sista delen om tempelriddaren Will. Precis som med de två första delarna; 'Brödraskap' och 'Korståg', så tycker jag mycket om historien, men är inte så förtjust i språket. 
Will blir indragen i Skottlands krig mot England och hamnar sedan i Frankrike, där den franske kungen lovat sitt stöd till skottarna eftersom även han har en konflikt med England. Det är mycket intriger i de kungliga hoven och även påven spelar en viktig roll i detta spel. 
 
 
 
 

nytt projekt

Jag har länge velat lära mig virka. Det är något som jag verkligen inte kan. Sist jag virkade var på högstadiet och vi skulle göra en rund liten duk. Min blev allt annat än rund... Sen dess har jag inte använt en virknål, trots att jag har flera i min ägo.
Men nu är det dags! :) 
 
 
På hemsidan CoastCrafts.se finns en pdf om hur man lär sig virka som är gratis att ladda ner. Den verkade så tydlig och pedagogiskt uppbyggd, så jag letade fram en av de där virknålarna och köpte ett garnnystan.
 
 
Jo, men det här ser ju NÄSTAN ut som på bilden... Hahahahaha! Känns som jag har en lång väg att gå och det dröjer nog ett tag innan det dyker upp virkade verk här på bloggen ;)
 
Ha en fortsatt fin tisdag allihopa! 
 
 

ljusstakar

 
Jag har två loppisfyndade ljusstakar som var i ett stort behov av renovering när de kom i min ägo. 
 
 
Mässingen var smutsig och matt. Träbitarna var målade med en färg som jag tror skulle likna någon form av metall. Hemsk var den hur som helst...
Jag skruvade isär stakarna, slipade bort färgen och putsade upp mässingen. 
 
 
Det tog en stund att få mässingen blank och fin igen. 
 
 
Tänker mig att det hade varit snyggt att marmorera träbitarna, men jag har inte riktigt koll på hur man gör det, så de får vara vita så länge. Det är ju i alla fall betydligt snyggare än den gamla färgen ;) 
 
 
Även om dygnet har fler ljusa timmar nu så finns det fortfarande stunder då det kan vara mysigt att tända ett par ljus :)
 
 
 
 

lite mer kapsylringar...

 
Efter att min lampskärm blivit färdig har jag lite kapsylringar över.
En tjej på jobbet berättade att hon sett en väska gjord av kapsylringar och det satte igång de kreativa tankarna hos mig. 
 
 
Jag kommer dock låta det projektet vänta lite, för jag behöver en kapsylringspaus :)
 
 
Men jag tycker de är inspirerande, de här små metallbitarna. Jag menar; bara det faktum att vissa av dem ser ut som små ugglor är ju roligt :)
  
 
 
 
 
 
 

kapsylringslampskärm final

 
Kapsylringslampskärmen är äntligen klar! Yeay! :)
Det här projekt måste bara vara det mest tålamodskrävande jag någonsin har gjort och då har jag ändå en gång i tiden suttit och borrat hål i flera hundra 'vanliga' kapsyler för att kunna göra ett draperi av dem.
 
 
Min plan var härom dagen att jag skulle vara ute i trädgården, men det omkullkastades av att solskenet avbröts av regnskurar si så där en gång i halvtimmen, så jag bestämde mig för att jag skulle ta och göra färdigt min lampskärm istället. 
'Det borde inte ta så lång tid eftersom det är inte så mycket kvar' tänkte jag. 
 
 
Sju timmars arbete senare var jag fortfarande inte klar! 
Varje kapsylring som skulle läggas till skärmen var ett otroligt pilligt jobb och medan jag försökte få den plats så lossnade gärna tre tidigare fästa ringar. Suck!
  
 
Mer än en gång funderade jag i ren frustration på att slänga hela projektet dit pepparn växer, men tanken på alla mina söta kollegor som i flera veckor har frågat hur det går med lampskärmen, som de hjälpt mig att samla kapsylringar till, fick mig på andra tankar. Jag kunde ju inte gärna komma tillbaka till jobbet och svara 'Den ligger i soporna'.
  
 
Innan jag gick och la mig den där kvällen så bestämde jag mig för att jag skulle tända den näst intill färdiga lampan bara för att se vilken effekten skulle bli av att ha en skärm av kapsylringar. 
Och se! Hur fint blev inte det! :) Det gav mig ork att göra skärmen färdig dagen efter. 
  
 
Jag kan ännu inte riktigt svara på hur nöjd jag är med skärmen, tycker inte att den blev så fin som jag hoppats på och just nu är jag väldigt trött på allt vad kapsylringar heter, men gillar verkligen att det blev så läckert mönster när den är tänd. 
 
Ett stort tack till alla som har hjälpt mig att kunna genomföra detta projekt! 
 

 
 
 
 
 

RSS 2.0