couscoussallad med halloumi

 
Jag fick ett recept på 'Couscoussallad med halloumi'. Det var jättegott. Jag ändrade lite och det blev supergott! :) Kan verkligen rekommenderas!
 
Det här behövs:
 
2 dl couscous
1-2 tsk stark paprikakrydda
1/2-1 tsk chiliflakes
1 grönsaksbuljongtärning
2 dl vatten
1 pkt halloumi
15 körsbärstomater
1/2 lök
1/2 röd paprika
persilja
basilika
1 näve blandad sallad
olivolja
citronjuice
 
 
Börja med att mäta upp couscousen i en skål. Blanda med paprikakrydda och chiliflakes. Koka upp vattnet och lös buljongtärningen i det. Häll buljongen över couscousen. Blanda och täck med gladpack. Låt svälla i 10-15 minuter.
 
 
Tärna eller skiva upp halloumin. Stek sen i olivolja. Hacka lök och paprika och dela tomaterna i halvor eller klyftor. 
 
 
Hacka persilja och basilika och dela salladen i mindre bitar om så önskas. 
 
 
Lufta couscousen genom att blanda med en gaffel. Tillsätt de övriga indigriensena och häll på olivolja och citronjuice. Klart!
 
 
Jag serverade den med köttfärsbiffar. De var enkelt kryddade med bara salt och peppar, eftersom det är mycket smaker i salladen.
Om det blir finare väder i sommar så kan jag tänka mig att det även passar fint med en bit grillat till :)
 
Smaklig måltid!

nektariner

 
Jag har köpt hem nektariner.
 
 
När jag åt några häromdagen så började jag fundera på hur svårt det skulle vara att plantera ett nektarinträd från en av kärnorna. 
 
 
Den informationen jag hittade på nätet sa att det inte skulle vara så komplicerat; bara peta ner kärnan i jord. Tydligen spelar det ingen roll vilken ända av kärnan som är upp och knäcker man den innan så går det fortare för den att börja växa. 
Det verkar lätt som en plätt! Klart jag måste testa!
 
 
Jag har ju fått lite blodad tand efter att ha lyckats få avokadokärnan att växa upp och bli så här stor och ståtlig :)
 

 
 
 
 
 
 

mönster av mönster

 
När tyget, som jag stänkt ner med färg, hängde på tork i badrummet så skapade det nya mönster :)
Jag gillar när det uppstår tillfälliga mönster. Det är en liten påminnelse om att man ska njuta av nuet, för i nästa stund har en trasa gått över ytan och torkat bort det och återigen är det 'bara' en kaklad vägg. 
Och på tal om att fånga ögonblicket, det är upphåll idag! Efter alla dagars regn blir jag helt överlycklig av  att få se lite blå himmel mellan molnen :) Så nu jag ska tillfället i akt och gå ut och klippa gräset.
Ha en fortsatt trevlig fredag!
 
 

kudde med fiskar

Som jag berättade i tidigare inlägg så var min ursprungliga idé inte genomförbar, så jag återvände istället till välbekant mark, tillbaka till 'mina rötter'; textil. Det ska erkännas att det här projektet inte heller blev så som det var tänkt från början, men jag är helt övertygad om att det faktiskt blev bättre så här. Men vi tar det från början, för det startade helt enligt plan:
 
 
Jag klippte till en bit lakanstyg som var lagom stor för den kudde jag bestämt mig för att göra ett överdrag till. Blå textilfärg blandat med vatten skvätte jag på detta tygstycke i omgångar för att få en känsla av vatten. 
Måste säga att det är väldigt befriande att få stänka och kladda och gå loss på det här sättet :)
 
 
Efter att det torkat var min första tanke att göra ett tygtryck. Med svart färg skulle jag trycka ett stim fiskar genom detta vatten.
Men sen dök en andra tanke upp; 'Nä, tänk om jag skulle ta och gå all-in med mönster istället' 
Sagt och gjort. Jag letade upp mönstrade tyger i den färgskalan jag ville ha och klippte ut fiskar att sy på istället. 
För att utmana mig själv genom att testa nåt jag inte gjort tidigare så klippte jag även ut fiskar i vadd. Tyget lite större och vadden lite mindre. För att vadden skulle hålla sig på plats fäste jag den med handsydda stygn runt. 

 
När jag mätt ut var fiskarna skulle sitta så började jag med att sy en raksöm runt om, utanför vadden. Sen drog jag bort den tråd jag sytt för hand. Jag klippte bort tyget utanför sömmen och därefter sick-sackade jag kanten. Tre varv med sick-sack runt varje fisk för att få den markerade kontur som jag önskade. 
 
 
Innan jag sydde ihop kuddöverdraget så gjorde jag två knapphål till de randiga knappar jag hittade i min stora samling. Knapparna var lättast att sy fast efter att jag provat med kudden i, så att jag kunde se exakt var de behövde sitta. Och sen fick kudden sitt hem i gungstolen :) 
 
 
Passar fint där i den hörnan med Helenas tavla och min vimpelgardin :)
 
 
Även om det inte alls blev det som jag hade tänkt mig så blev det bra ändå :) Jag är nöjd!
 
 
 
 
 
 
 
 

självporträtt juni 2015

 
En dag i juni. Helt osminkad och håret så där som det blir efter att ha varit slarvigt uppsatt hela dagen, små flygiga hårstrån all over. Den trötta blicken är för att jag är så less, så fruktansvärt less, på att det regnar varenda eviga dag. Det påverkar min sinnestämning, jag blir trött och orkeslös. Igår somnade jag till och med en stund på eftermiddagen. 
Men i bakgrunden syns ett par av de mönster jag har gjort tidigare.Tankarna har kretsat mycket kring mönster den senaste tiden och jag hade bestämt mig för att jag ville fota skuggor. Alla dessa mönster som visar sig när solen skiner. Men det är ju en omöjlig uppgift när det bara regnar...
Nej, det blir inte alltid som man tänkt sig, så, nu har jag påbörjat någonting helt annat istället. Resultatet kommer snart.

jordgubbsfrossa

 
Jag har verkligen frossat i jordgubbar den gångna helgen. De jag köpte på torget i stan dan innan midsommar var verkligen så söta och goda som man kan önska sig. Så lycklig att jag köpte massor för jag har kunnat äta jordgubbar hela dagen lång :)
 
 
Till frukost. Delade i mindre bitar är de perfekta tillsammans med müsli i yoghurten. 
 
 
I en mumsig sallad, tillsammans med bland annat vattenmelon och fetaost, som smakade utsökt gott ihop med lax. 
 
 
Och en kopp te tillsammans med jordgubbar och glass blev en mysig kvällsfika :) Så somrigt, så gott! Jag älskar jordgubbar! 
 

med penna och papper

 
Man kan inte säga annat än att temat 'mönster' hos Monthly Makers har satt igång kreativiteten hos mig :)
 
 
Igår, medan det regnade och åskade utanför fönstret, satt jag och lekte med rutigt papper och färgpennor. 
 
 
Jag skulle nog kunna fylla ett helt block med en massa mönster :)
 
 

midsommarfin

 
Midsommaraftonen blev en trevlig tillställning med jordgubbar, sill, snaps med tillhörande visor, 'små grodorna'-dans i vardagsrummet och mycket skratt. 
Jag hade pyntat mig med blommor i håret, men glömde helt bort att lägga några under huvudkudden innan jag gick och la mig ;)
Idag lyckade jag vara ute en liten stund mellan regnskurarna och åskmullret, men som ni förstår så har det varit en dag som bäst spenderades inomhus. Och då kan man till exempel sysselsätta sig med att skissa på roliga mönster. Mer om det i morgon...
 
 

midsommar!

 
Här i Skåne är det typiskt midsommarväder, det vill säga regn ;)
Men med blommor i håret, söta jordgubbar att mumsa på och ett sällskap glad människor så tror jag att det blir en helt underbar kväll ändå :)
Önskar alla en riktigt Glad Midsommar! 
 
 
 
 

mönster från trädgården

 
Jag var ute i trädgården hela dagen igår. Röjde och rensade. Planen var att jag skulle fortsatt idag efter att jag varit på tippen och gjort mig av med en massa trädgårdsavfall, men det började regna. Så istället tog jag med mig lite av trädgården in och byggde mönster :) 
Och ännu mer 'mönster' blev det efter att ha lekt lite med bilden i datorn :)
 
 
 
 

inspiration mönster

ett collage av mönster av bilder från nätet
 
Månadens tema hos Monthly Makers är 'Mönster'. ÅH!! Jag blev helt överlycklig när jag läste det! Jag som älskar mönster!
Men mitt i denna eufori så fick jag lite lätt prestaionsångest. VAD ska jag göra? Det kändes som att jag blivit ställd i en godisbutik och bara få välja EN karamell... :)
Så mycket av mitt skapande har kretsat kring mönster genom textiltryck, lapptäcken, akvareller, tuschteckningar, linoleumtryck mm. Kanske ska jag prova en ny teknik?
Den galna tanken att gå ut och klippa gräsmattan i något spännande mönster slog mig ;) 
Nej, jag behöver nog smälta och fundera på detta några dagar till...

sommarläsning

 
 
Nu har jag ledigt från jobbet i en dryg vecka :) Förutom att fira midsommar på fredag så är planen att vara ute i trädgården och fixa och trixa. Förutsatt att vädret håller i sig så klart, men efter den kalla och regniga våren så borde det väl bli varmt och soligt nu? ;)
Jag har i alla fall varit på biblioteket och laddat upp med ljudböcker av olika slag som kommer att bli mitt sällskap medan gräs och buskar klipps.
 

blommor från trädgården

 
Idag har det varit helt fantastiskt soligt och varmt väder! Underbart! :) Jag spenderade några timmar med att rensa bort ogräs i trädgården. Tråkig syssla, men jag njöt i fulla drag av sommarvädret! Nu är det dags å bege sig till jobbet! Ha en fantastik helg allihopa! 
 
 
 

det vackra sommarlandskap som passerar utanför tågfönstret

 
 
 
 
 
 
 
 

mjukt paket

 
Det här låg i min brevlåda idag :) Yeay! Nu ska virkningen tas till nästa nivå. Jag har bestämt mig för ett projekt jag vill göra och har beställt denna laddning garn för att kunna genomföra det :)
 
 
Det är två olika varianter av mellanblå färger, men det syns tyvärr knappt någon skillnad på dem. Det är lite tråkigt och eventuellt kommer jag göra nånting åt det dilemmat... 
 
 
Hur som helst så känner jag mig grymt taggad att börja virka nåt som ska bli en färdig produkt och inte bara en massa tester för att lära sig, som det har varit hittills. 
 
 

nationaldagshjärtan

 
Idag är det Sveriges nationaldag. Hur firar man denna dag? Jag vet inte riktigt, och jag har inte forskat djupare i det eftersom jag ska jobba. Men jag har trots det gjort ett nationaldagspynt; ett pom-pom hjärta :)
 
 
Jag såg detta första gången hos Pysselbolaget. De hade gjort ett till Alla Hjärtans Dag. Ett tacksamt pynt som, genom att variera färgerna, kan göras till alla högtider. 
 
 
Jag började med att införskaffa pom-pom makers. Finns många olika varianter. På Panduro hittade jag ett paket med fyra stycken i olika storlekar. 
 
 
Dessa bestod av fyra halvbågar som två och två vänds rygg mot rygg och sen virar man garn runt bågen. Man får prova sig fram till hur mycket garn som är lagom. Allt beroende på hur täta pom-pom's man vill ha. 
 
 
När man virat garn runt båda paren sätts de ihop och sen klipper man runt om. 
 
 
Med en bit garn görs en knut i skåran innan man kan plocka isär pom-pom makern. Man kan behöva frissera till garnbollen så att den blir jämn och fin. 
  
 
Och sen är det bara å sätta igång och producera! Det behövs ca 30 stycken i olika storlekar till ett hjärta. 
 
 
Själva hjärtat böjde jag till av en stålgalge. Det går givetvis att använda ståltråd också. 
 
 
När man har tillräckligt många pom-pom's knyter man fast dem på hjärtat. Jag tyckte det var lättast att göra det med hjärtat hängandes i en kökslucka. 
  
 
Klipp av alla trådarna och hjärtat är klart och redo för att hängas upp och pynta lämpligt ställe :)
 
 
Fortsatt Glad Nationaldag till er alla där ute i vårt avlånga land!
 

papperskonst

 
Asså, kolla in den här tjejen, Rachael Ashe! Vilka fantastiska grejer hon gör med papper. Så otroligt inspirerande :)
 
 

läst i maj

Att läsa flera böcker samtidigt har jag lärt mig kallas 'slalomläsning'. Jag har nästan alltid tre böcker igång, för på det sättet har jag konstant tillgång till en historia och den här månaden läste jag ut en av varje. 
 
 
En som ligger på sängbordet. 
 
Den här månaden var det 'Jazz' av Toni Morrison. En av mina absoluta favoriter. Jag gillar hennes språk och hur hon bygger upp berättelsen. 
Den här utspelar sig i Harlem på 1920-talet. Det är berättelsen om Violet och Joe Trace. Hur de av en slump träffas vid arbetet på bomullsfältet. Hur det kommer sig att de hamnar i Harlem och hur det kommer sig att Joe Trace förälskar sig i den unga Dorca och vad den kärleken leder till. 
 
 
En i pocketfodralet som följer med mig på tåget.
 
Under maj månad reste jag med Isabel Allende och hennes historiska roman 'Inés-min själs älskade'. 
Inés Suárez är en kvinna som har levt på riktigt och var omtalad på sin tid, men hennes historia har fallit i glömska tills nu, då Isabel Allende bestämde sig för att tecka hennes porträtt. 
1537 beger hon sig iväg från Spanien till Nya Världen för att leta rätt på sin man, som åkt några år tidigare men inte hörts av. Hon återfinner honom inte. Istället förälskar hon sig i Pedro de Valdivia och följer med honom för att erövra det område som idag heter Chile.
En lättläst och väldigt intressant bok ur två historiska perspektiv; dels hur den vite mannen från Gamla Världen förgrep sig på detta 'nya' område och den rådande kvinnosynen på den tiden. 
 
 
En ljudbok. 
 
Det är ett perfekt sällskap när man ska göra mindre roliga saker, som till exempel att kratta löv.
I lurarna är det 'När man skjuter arbetare' av Kerstin Thorvall jag lyssnar på. Jag valde faktiskt boken på sin titel, tänkte att den skulle handla om det politiska läget som rådde i Sverige i början av förra seklet. 
Visst förekommer det, men det är en bihistoria i denna bok, som visade sig vara första delen i en triologi, om Kerstin Thorvalls liv. 
'När man skjuter arbetare' är berättelsen om hennes föräldrar, den manodeprissiva pappan och den undergivna mamman. Det är välskrivet och det är intressant, även om det stundtals blir jobbigt lyssna på hur pappans psykiska sjukdom påverkar familjen. 
Mycket läsvärd och jag kommer definitivt läsa de andra två delarna. 

migrän

Det har varit mycket sista tiden och det har bland annat märkts på bloggen där det varit glest mellan inläggen. Och igår fick jag även känna av det fysiskt. 
 
Under gårdagen var det inplanerat en Teamdag med jobbet och vi skulle spela Bubbelfotboll. Verkar helt galet roligt, jag menar, vem vill inte prova det här: 
  
 
Denna blåsiga tisdag vaknade jag upp med fruktansvärd migrän. Jag har numera medicin som funkar väldigt bra och jag tog en dos. Men när jag skulle göra mig iordning en stund senare började jag nästan gråta för det kändes som ett oöverstigligt berg att packa ihop en väska, sätta på sig lämpliga kläder och cykla till tåget. Dessa enkla saker som jag gör varje dag. Så trots att huvudvärken hade börjat klinga av var det uppenbart att jag inte mådde bra.
Och även om jag har en medicin som gör att jag kan bli av med migränen och köra på så är det ändå så att ett anfall är ett sätt för kroppen att tala om att man behöver tagga ner och ta hand om sig.
 
 
Nej, det var verkligen inte så här jag hade tänkt att spendera denna dag, men inte mycket att göra åt...
Jag hoppas kollegorna hade fantastiskt roligt och kanske kommer det något tillfälle senare för mig att prova denna lek. 

RSS 2.0