klappgröt

 
Vid nåt tillfälle så berättade jag för Maarit om mitt barndomsminne 'rødgrød med fløde', som gammelmormor alltid gjorde varje sommar när vi var och hälsade på. 
-Vi har nåt liknade i Finland, sa Maarit då. 
När vi sen jämförde recepten så visade det sig att olikheterna var fler än likheterna, men hur som helst, så lagade hon det som på svenska kallas 'klappgröt' sist jag var upp i Stockholm och även om det här inte alls var samma sak som 'rødgrød' så var det väldigt gott! :)
Det finns många olika varianter tydligen, men så här gjorde Maarit:
 
Det här behövs:
 
1l vatten

3-4 dl lingon

1 1/2 dl mannagryn

1 1/2 dl socker

En nypa havssalt/salt

 

Gör så här:

 

Koka bären i 10 minuter. 

Vispa sedan ner mannagrynen lite i taget. 

Fortsätt koka i 10 minuter, rör om lite då och då. 

Krydda med socker och salt. 

 

Låt svalna helt. Vispa den kalla gröten luftig med elvisp. 

Serveras som den är, med mjölk eller vaniljsås. Allt efter tycke och smak. 

 

Ska funka bra att ha i lite hallon eller att göra gröten på äppelmos, vinbär, torkade persikor eller liknanande.  

 

 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0